You are currently viewing Odsluženo svečano večernje uoči praznika Vidovdana u Sabornom hramu u Beču

Odsluženo svečano večernje uoči praznika Vidovdana u Sabornom hramu u Beču

U utorak, 27. juna 2023. godine, u Sabornom hramu Svetog Save u Beču odslužena je svečana večernja služba, kojom je otpočet veliki praznik Vidovdan. Svečanom večernjem bogosluženju prisustvovao je nadležni Arhijerej – Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski G. Andrej. Izrazitoj svečanosti večernje službe doprineli su svojim usrdnim i skladnim pojanjem bogoslovi Karlovačke Bogoslovije Svetog Arsenija Sremca iz Sremskih Karlovaca. Večernjom službom je načalstvovao Arhimandrit dr Kleopa Stefanović, profesor Karlovačke bogoslovije, uz sasluživanje paroha pri Sabornom hramu, protojereja Miljana Antića, kao i đakona Aleksandra Savića.

Ovom molitvenom sabranju kojom je otpočeto praznovanje jednog od najvažnijih praznika srpskog naroda, prisustvovali su i uvaženi predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, na čelu sa gđom Vericom Tomanović, predsednicom pomenutog udruženja.

Sveštenstvo, bogoslovi, članovi pevnice Sabornog hrama i sav prisutni verni narod su na čelu sa svojim Arhijerejem od sveg srca uznosili molitve Gospodu, a u slavu Svetim Mučenicima kosovskim. Na kraju službe Episkop Andrej je poučio verni narod o tajni ovog –  u večnosti vavek – zapisanog Dana. Govorio je Vladika Andrej i prisetio na mnoge teške prilike i vremena, koja je naš narod preživeo i uspeo da, uprkos svemu, i u najtežim okolnostima očuva svoju veru. Sa posebnim bolom i molitvenim vapajem pomenute su i teške prilike na stradalnom Kosovu i Metohiji, zbog čega se svakodnevno na bogosluženjima posebnim jektenijama moli za naš stradalni i napaćeni narod na Kosovu i Metohiji. Takođe je Vladika Andrej pozvao vernike da dođu što oni sami, što sa svojim bližnjima na sutradan održanu Vidovdansku akademiju, koja je po rečima Vladike Andreja tako organizovana da sva odiše duhom pokajanja. Episkop Andrej se zahvalio dragim gostima koji su tom prilikom došli u Beč, posebno skrenuvši pažnju na članove Udruženja otetih na Kosovu i Metohiji, govoreći o samom Udruženju i o krstu koji oni nose, krepeći ih sastradalnim rečima i uveravajući ih da imaju podršku i da nisu sami.

Jedan deo delegacije koji su radi učešća na Vidovdanskoj akademiji došli u Beč, prisustvovali su istog dana svečanoj večernoj službi u hramu Vaskrsenja Hristovog u drugom bečkom okrugu.

Izvor: www.crkva.at

Ostavite odgovor