You are currently viewing Parastosom obeležen Dan sećanja na Srbe stradale u Orahovcu

Parastosom obeležen Dan sećanja na Srbe stradale u Orahovcu

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Parastosom koji je pred kamenim spomenikom u Velikoj Hoči danas služio vladika raško – prizrenski Teodosije obeležen je dan sećanja na stradale i kudnapovane Srbe sa teritorije opštine Orahovac u periodu od 1998. do 2000. godine.

Vladika Teodosije je pred članovima porodica stradalih i kidnapovanih poručio da su svi oni kojih se danas sećamo svoj život položili za sve nas.

“Sve njih je Gospod izabrao i primio ih u rajsko naselje. Oni su nevina žrtva za sve nas koji živimo na ovim prostorima. Mi posle 25 godina od svih sukoba i stradanja opstajemo kao svoj na svome na svojim ognjištima i čuvamo ovu svetu kosovsko – metohijsku zemlju , naročito Orahovac i Velika Hoča”, rekao je vladika Teodosije.

Vesna Bošković iz vladine Kancelarije za nestala lica izjavila je da je 18. jul jedan od onih tragičnih dana kada se sa tugom sećamo svega onoga što se dogodilo, dodajući da se neće odustati od rasvetljenja sudbina nestalih, sve do momenta dok im se ne obezbedi dostojna sahrana.

“Suze nijedne majke, oca brata, neće biti zaboravljene. Do sada je preuzeto, identifikovano ukupno 385 Srba i nealbanaca. Za zadnjih 10 godina ukupno je rešena sudbina 51. lica svih nacionalnosti, od toga samo 19 Srba i nealbanaca, opravdanja nema. Posmrtni ostaci svih nestalih se nalaze na prostoru Kosova i Metohije, a ovlašćenja da istražuju sudbine nestalih na prostoru KiM imaju isključivo prištinske institucije”, rekla je Bošković.

Koordinator centra za nestala lica Negovan Mavrić je naglasio da porodice neće odustati, koliko god to izgledalo teško.

“Želimo da porodicama vratimo tela njihovih najmilijih. Zahvalio bih se svima koji su došli da podele našu bol koja je velika. Vidite da samo ovde na spomeniku ima 84 imena, i to dovoljno govori o našoj boli”, istakao je Mavrić.

Dragica Mavrić kojoj je tokom sukoba na KiM kidnapovano 16 članova porodice izjavila je da bol ni posle toliko godina ne jenjava.

“Ovo je teška bol, za moju porodicu, moju braću što nemam nikoga više sve muške glave sam izgubila. Oca bolesnog su mi odvukli, nije mogao ni da hoda. Odveli su ih ni krive ni dužne, teška je to bol”, rekla je Dragica Mavrić.

Od 18 do 22. jula 1998. godine, tokom napada pripadnika takozvane OVK na Orahovac i okolna sela – Retimlje, Opterušu, Zočište i Veliku Hoču, kidnapovano je više od 100, a ubijeno sedam osoba.

U Orahovcu je pre sukoba 1998. i 1999. godine živelo oko 3.000 Srba.

Izvor: rtv.rs

Ostavite odgovor