Породице несталих и даље чекају

Поводом  Међународног дана несталих лица одржана је конференција за медије Координације српских удружења породица несталих, убијених и прогнаних са простора бивше Југославије.

Говорили су:

– Душко Челић, председник Координације

– Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије

– Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије

– Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије

– Зорица Благојевић, мајка несталог Срећка (14 год) и сестра несталог Бобана (25 год)

– Драгана Мајсторовић, мајка несталог Ивана Мајсторовића (17 год.), казиваће стихове своје песме посвећене несталим лицима

На конференцији је емитован спот са порукама и подацима поводом Међународног дана несталих, у копродукцији Координације, МКЦК и ЦКС.

Након одржавања конференције за медије, учесници скупа ће код Споменика несталим и страдалим лицима у ратовима 90-их, на простору бивше СФРЈ у Ташмајданском парку положити венац и цвеће. Учесници ће носити по један цвет, који симболизује нестало лице.

Позиви за Конференцију упућени су и представницима: Канцеларије за Косово и Метохију, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Међународне комисије за нестала лица, Тужилаштва за ратне злочине, Документационо-информационог центра ”Веритас” и Савезу Срба из региона.

Према подацима Међународног Комитета Црвеног крста, у Региону се данас, тражи још 9.781 лица, несталих током ратова 90-их година на просотру бивше Југославије. Од почетка 2023. године, до краја јула месеца, расветљена је судбина свега 56 лица.

Од укупног броја несталих, према подацима Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и подацима надлежних органа у Републици Српској, око 3.700 лица је српске националности.

Породице жртава изражавају незадовољство због политизовања, маргинализовања и застоја у процесу тражења и идентификација несталих лица, као и у откривању истине, задовољењу правде и сатисфакције. Такође породице жртава изражавају незадовољство због прекида рада на доношењу Закона о несталим лицима у Републици Србији

Позивамо представнике медија да забележе програм обележавања Међународног дана несталих лица, као и да својим садржајима и уређивачким политикама дају допринос неговању културе сећања и подрже борбу породица жртава у трагању за истином и правдом, јер породице несталих и даље чекају!

Обележавање Међународног дана несталих одржава се уз подршку Међународног комитета Црвеног крста.

Оставите одговор