Породице отетих и несталих са КиМ: Девет гробница још није истражено

Процес проналажења и идентификације отетих и несталих са Косова и Метохије последње две године је у озбиљном застоју – пре свега због опструкције Приштине, кажу упућени. Аљбин Курти је зауставио рад Радне групе комисије за нестала лица Београда и Приштине, па је последња седница одржана пре две године. Породице траже отварање досијеа, полицијских и истражних докумената, сведочења оних који знају, а ћуте – деценијама.

Професор, начелник хируршког одељења Приштинске болнице, Андрија Томановић нестао је 24. јуна 1999. Ни двадесет три године касније породица не одустаје од потраге за истином. До ње, кажу, нико неће стићи без сарадње са сведоцима и институцијама.

“Зид ћутања, блокада информација, манипулације – то је једино што нам је понуђено од Београда, Брисела и Приштине. Испоштовали смо све власти, понашали смо се достојанствено, само да дођемо до истине. Заустављен је рад на терену, нема званичних потврда ДНК анализа, нема хапшења, процесуирања злочинаца и зато нема ни резултата”, истиче Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.

Председник Координације удружења породица несталих, убијених и погинулих СФРЈ Душан Челић сматра да су наше власти пропустиле прилику да интернационализују питање српских жртава на КиМ.

“УНМИК је сам констатовао да ништа није учињено, осим што су примљене пријаве за нестанак Срба и да УН ништа нису урадиле по том питању”, истиче Челић.

На Косову и Метохији, према статистици Међународног комитета Црвеног крста, још се 1.621 особа води као нестала. Њих 568 су неалбанске националности. За 23 године идентификоване су само 382 жртве.

“Том динамиком, потпуну истину ћемо имати за 100 година“, упозорава Љиљана Крстић, представница Комисије за нестале Владе Србије.

Опструкција Приштине

Српске власти, каже, Крстићева, не могу ни до масовних гробница на КиМ. То питање, истиче, потпуно зависи од Приштине.

“На КиМ се налази још девет регистрованих масовних гробница које нису истражене. Прошле године истражена је она на Новом Брду, али без резултата. Прошле године је само једно лице идентификовано и сахрањено у Грачаници”, каже Крстићева.

И пред тимом судске медицине борба за учешће у идентификацији 350 жртава које се налазе у мртвачници у Приштини.

“Одбијени су сви захтеви да српски тим учествује у прегледу и идентификацији скелетних остатака. Према прелиминарним резултатима прегледа који је обавио албански тим, међу скелетним остацима у приштинској мртвачници има око 70 остатака Срба и осталих неалбанаца“, наводи Сузана Матејић из Комисије за нестале Владе Србије.

У Канцеларији за КиМ кажу да разумеју фрустрацију породица што ни после више од две деценије немају одговоре.

Узрок је – опструкција Приштине. Њу илуструју кроз пример да је председнику Комисије за нестала лица Вељку Одаловићу забрањен улазак на Космет. Да иронија буде још већа – он је пореклом из Косова Поља.

„Питање идентификације несталих и киднапованих је високо на листи приоритета Владе Србије, јер је то хуманитарно питање. Србија ће наставити да ради на њему, али и на проналажењу починиоца злочина“, поручује Игор Поповић из Канцеларије за КИМ.

Породице несталих још чекају и Закон о несталима. Подсећају – без правног решења у региону је само Србија.

Извор: www.rts.rs

Оставите одговор