You are currently viewing Потписан споразум о обједињавању материјала о српским жртвама у бившој СФРЈ

Потписан споразум о обједињавању материјала о српским жртвама у бившој СФРЈ

У Београду су обиљежене 24 године рада Удружења породица киднапованих и отетих лица са Косова и Метохије, те четврт вијека од погрома српског народа из јужне српске покрајине.

Београд: Потписивање меморандума -

Београд: Потписивање меморандума

У циљу етничког чишћења, уништавања трагова десетовјековног духовног постојања на тим просторима протјерано је око 250.000 људи и поред присуства 50.000 војника КФОР-а, потписане Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и гарантовања равноправности, безбједности, слободе кретања и људских права свих људи који живе на Косову и Метохији.

У стравичном погрому 17. марта 2004. године протјерано је око 4.000 људи са њихових вјековних огњишта.

У склопу конференције у циљу очувања истине кроз снимање исповјести страдалих Срба потписан је меморандум о сарадњи између Фондације те удружења Породица киднапованих и отетих лица са Косова и Метохије те Фондације и Удружења породица несталих и погинулих лица из Хрватске.

Циљ је снимити што је више могуће чланова породица страдалих Срба.

Пројекат се реалиизује у сардањи са Републичком организацијом погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске, а подржан је од стране Предсједника Републике Српске, Милорада Додика.

Пројекат подразумијева архивирање и глобално достуну он-лине платформу која садржи сва снимљена аудио-видео свједочења чланова породица и жртава рата.

Предсједница Удружења отетих и киданпованих Срба са Косова и Метохије Верица Томановиц истакла је да је заједницки циљ свих организација докумнтовање истине о страдању Срба те да је данашњи дан вазан искорак у будућој заједничкој сарадањи.

Предсједница Удружења страдалих Срба из Хрвтаске “Суза” Драгана Ђукић навела је да је данашње потписивање меморандума о сарадњи важно јер ће прије свега генерације које долазе имати шансу да се кроз овакав пројекат упознају са страдњем сопственог народа.

Директор Фондације Визуелни архив српсског страдања Денис Бојић нагласио је да је у реалности дигиталне ере неопходно на овај начин користити предности које данашња технологија омогућава те испричати причу о страдању Срба садашњим и свим будућим генерацијама.

Конференцији су између осталих присуствовали: Жељко Бркић државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Игор Поповић замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохије Владе Републике Србије , Љиљана Крстић начелник одјељења за нестала лица Комесаријат за избјеглице и миграције Републике Србије.

Извор: www.rtrs.tv

Оставите одговор