You are currently viewing Čelić: Ključna tačka presude Šalji – udruženi zločinački poduhvat OVK

Čelić: Ključna tačka presude Šalji – udruženi zločinački poduhvat OVK

Docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Severnoj Mitrovici Duško Čelić ocenio je da je ključna tačka prvostepene presude Pjetru Šalji konstatacija da je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata OVK i da bi to moglo da bude iskorišćeno u ključnim predmetima pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu protiv Tačija i drugih, ali i činjenica da je u presudi konstatovan ozbiljan problem sa zaštitom svedoka.

“Za mene je ključno da je on prema toj presudi osuđen za dela ratnog zločine koja je počinio ne samo kao pojedinac, nego i kao član zločinačkog udruženja, to je veoma važno. Dakle, zločinačkog udruženja, a to je zapravo i u onome što smo čuli u javnom izricanju ove presude, reč je o tzv. Oslobodlačkoj vojsci Kosova, čiji je on bio član i u okviru koje je vršio ta krivična dela u Kuksu. Po meni je možda to, hajde da kažemo, sa stanovišta interesa srpskih žrtava možda i najbitniji detalj u ovoj presudi. Sve drugo je manje važno”, izjavio je Čelić za Kosovo onlajn.

 

Prema njegovim rečima konstatacija udruženog zločinačkog poduhvata unutar OVK mogla bi da bude svojevrsni uvod za glavni postupak koji se vodi pred Specijalizovanim većima protiv Hašima Tačija i još trojice drugih visokih oficira OVK.

“Imam utisak da je sve ovo neka vrsta, pošto je reč o političkom sudu, da budemo potpuno jasni, da je ovo sve neka vrsta predigre za, onaj glavni sudski predmet, a to je predmet Hašimu Tačiju i ostalima. Upravo ova činjenica da je reč o tome da su zločini počinjeni u okviru zločinarskog udruženja može da bude dosta indikativna i za taj, da tako kažemo, glavni predmet”, smatra Čelić.

Ističe da je presuda Šalji otkrila i ozbiljnost problema u zaštiti svedoka.

“Ono što je veoma važno u ovom predmetu istaći, to je da je sama predsedavajuća sudija Veća istakla da je i u ovom predmetu, kao i u prethodnom, bilo problema sa zaštitom svedoka žrtava, da se na njih vršio pritisak i da je bila jedna vrsta obstrukcije prema njima. Očigledno da taj program zaštite svedoka i dalje, kada je reč o ovim predmetima u kojima su Albance otuženi, ne funkcioniše, a videćemo kako će to biti u buduće. Bojim se da tu u tom pogledu neće biti ništa bolje”, zaključuje Čelić.

Dodaje da nije iznenađen presudom, ali da je očekivao oštriju kaznu u odnosu na dela za koja je bio optužen.

Zato smatra i visinom izrečene zatvorske kazne, kao i da ne očekuje da bi ona u žalbenom postupku mogla da bude drastičnije promenjena.

Ipak, upozorava da “ostaje gorak ukus” što ni u ovoj presudi nisu konstatovane srpske žrtve.

“Postoji jedan gorak ukus i ove i one prethodne presude u prethodnom predmetu, Sabitu Geciju, čini mi se, da je zapravo reč o žrtvama albanske nacionalnosti. Nigde nema žrtava srpske nacionalnosti. Tako da će Srbi očigledno čekati na pravdu kada je reč o ovom Specijalizovanom veću. Ja se bojim da tu pravdu pred ovim većima neće ni dočekati. Kao kad se čeka Godo, otprilike će tako biti kada je reč o pravdi za Srbe”, kazao je Čelić.

 

Dodaje da prema njegovim saznanjima u procesima koji se vode pred Specijalizovanim većima ima i nekoliko porodica Srba koje su dobile status svedoka žrtava.

“Videćemo da li će to opstati u ovim budućim predmetima”, ističe Čelić.

Izvor: kosovo-online

Ostavite odgovor