You are currently viewing Још три особе добиле статус жртве у случају Тачи и остали, 7 пријава одбијено

Још три особе добиле статус жртве у случају Тачи и остали, 7 пријава одбијено

Специјализована већа Косова донела су нову одлуку о учешћу жртава у предмету против Хашима Тачија и осталих. Статус жртве у том процесу су добиле још три особе.

Нову одлуку о учешћу жртава, која је шеста по реду од када је започет поступак против четворице оптужених, донео је Претресни панел II.

Укупан број жртава сада се попео на 140.

„Они ће бити укључени у већ постојећу Групу 1 (у којој је од раније 137 лица) и заступаће их исти заступник жртава“, навели су из суда.

Уједно је донета одлука да се одбије 7 пријава за статус жртве.

Судија за претходни поступак је раније донео још пет одлука о учешћу жртава. Прву 21. априла 2021. године, другу 10. децембра 2021, трећу 25. маја 2022, четврту 15. децембра исте године и пету у фебруару 2023.

Подсетимо, председница Специјализованих већа Косова именовала је крајем прошле године судско веће за случај који се води против Хашима Тачија и осталих. Претходне одлуке о учесћу жртава, односно пре именовања и преузимања вођења поступка од стране претресног панела, доносио је судија за претходни поступак.

Уводна излагања у овом поступку била су најављена за 1. март.

Средином фебруара месеца је, међутим, почетак суђења на захтев одбране одложен за 3. април, те су уводна излагања одложена за период од 3. до 5. априла.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи терете се по четири тачке оптужнице за ратне злочине као и 6 тачака за злочине против човечности. Оптужница је крајем септембра прошле године измењена, уклањањем навода о злочинима почињеним против најмање једне жртве у или око Урошевца, а услед недостатка доказа.

Извор: kossev.info

Оставите одговор