Vapaji članova porodica

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Porodice kinapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji su svojim svedočenjima i tragičnim pričama u ovoj knjizi oživele bolna sećanja na svoje najbliže i najvoljenije, za kojima se u velikom broju slučajeva i dalje traga.
Predsednica ovog udruženja, Verica Tumanović, rekla je da čitavih 25 godina porodice ne znaju sudbinu 576 ljudi.
Pritisnuti teretom bola svakodnevno, očekujemo neku vest o njima, kazala je ona.
Traganja, čekanja ostavile su na sve nas trajne posledice. Odrazile se na naše živote, na naše zdravlje. Mnogi više nisu među nama ne saznavši sudbinu svojih najbližih. Nepravda i zataškavanje zločina, težak period izgnanstva sa vekovnih ognjišta, iz domova, mesta rođenja, dvostruki standardi traju i suviše dugo. Borimo se ne samo za istinu, pravo, pravdu i pravo porodica kidnapovanih i nestalih, već i za očuvanje našeg dostojanstva. Mnogi žive u teškim egzistencijalnim uslovima. Kao što vidite ne odustajemo od naših zahteva, čvrsto uvereni da su oni sprovodivi jedino donošenjem zakona o nestalima.
U ovoj knjizi je dati prostor mladima koji i dalje ne znaju sudbinu svojih nestalih i kidnapovrnih članova porodice, da opišu pravu sliku svog odrastanja. Upravo to ovu knjigu čini jedinstvenom, smatraju iz udruženja.
Teško je nešto govoriti i pisati o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji. Stradanja su brojna, ispoljavaju se na različite načine, a traju i danas. Otmici i nestranci u ratu ima na tlu u Jugoslaviji u poslednjoj deceniji prošlog veka predstavljaju jedan od najtežih i najbolnijih stradanja i koja nijedna norma međunarodnog prava ne može rečima da objasni .

Prošlo je blizu tri decenije od otmica i nestanaka Srba i drugih nealbanaca u južnoj Srpskoj pokrajini Kosovoj Metohiji, za koje su odgovorni teroristi iz redova Albanske tzv. oslobodilačke vojske Kosova.
Ovi zločini su ostali nekašnjeni krivicom međunarodne zajednice, Organizacije ujedinjenih nacija, Evropske unije, NATO saveze i drugih međunarodnih civilnih i vojnih organizacija i institucija.
Objavljivanje trećeg toma Otete istine, uz prethodna dva, zaokružuje jednu celinu.
Čita se teško, a svoj pun smisao dobiće tek donošenjem zakona o nestalima pravu vrednost, nesumnjivo u vremenima koja dolaze, smatraju iz udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji.

Izvor: tvmost

Ostavite odgovor