You are currently viewing Видовдан – највећи српски празник свечано обележен у Бечу

Видовдан – највећи српски празник свечано обележен у Бечу

Поводом обележавања 634-те годишњице великог српског празника Видовдана, Епископ аустријско – швајцарски Српске православне цркве господин Андреј Ћилерџић упутио је позив Удружењу породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији да буде гост и учесник на свечаној Академији 28. јуна 2023. године.
Била нам је част и задовољство да будемо гости наше цркве у Бечу која је на достојанствен начин обележила овај значајан празник.
Заједно са уваженим гостима пружена је прилика да се укаже на велику трагедију коју српски народ доживљава на Косову и Метохији у периоду од 1998. године до данас.
У веома срдачном разговору са владиком и свештенством наша шесточлана делегација је указала на недопустиво спори процес проналажења наших чланова породица, ускраћивање права на истину и правду.


У делегацији су били:
Председник Удружења Верица Томановић, секретар Удружења Олгица Божанић, чланови Извршног одбора Златибор Љушић и Славиша Вуксановић и чланови Надзорног одбора Драгица Мајсторовић и Игор Тодоровски.
Удружење је ангажовано у циљу промовисања отетих и несталих Срба и других народа пре и после бомбардовања наше земље, када су цивили били мета екстремних Албанаца.
На свечаној Академији су говорили и уважени Епископ господин Андреј Ћилерџић, амбасадор Републике Србије у Аустрији господин Небојша Родић, Архимандрит Богословије у Сремским Карловцима, господин др. Клеопа Стефановић. Председник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, госпођа Верица Томановић, Епархијски мешовити хор ,,Корнелије Станковић“ , хор Богословије Свети Арсеније и дечји хор Српске православне цркве у Бечу.
Видовдан је наша највећа гробница у којој су сахрањени не само косовски јунаци и мученици Кнез Лазар, Милош Обилић и браћа Југовићи, већ и сви наши великомученици који су током векова жртвовали своје животе за веру и отаџбину.
Ни један догађај наше славне и тешке историје није у души сваког нашег човека усађен као Видовдан, кога спомињемо са болом и поносом.
Видовдансак заклетва је заклетва целог српског народа која траје вековима и данас.
И зато не смемо дозволити да се неистинама затрпају истине и настави насилно разарање нашег идентитета.
Жртве нас обавезују да истрајемо у борби за истину и правду које су један од услова спречавања понављања злочина.
Наши вољени заслужују правду и спасење.

Председник Удуружења

 преузмите излагање председника удружења

Оставите одговор