You are currently viewing Vidovdan – najveći srpski praznik svečano obeležen u Beču

Vidovdan – najveći srpski praznik svečano obeležen u Beču

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Povodom obeležavanja 634-te godišnjice velikog srpskog praznika Vidovdana, Episkop austrijsko – švajcarski Srpske pravoslavne crkve gospodin Andrej Ćilerdžić uputio je poziv Udruženju porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji da bude gost i učesnik na svečanoj Akademiji 28. juna 2023. godine.
Bila nam je čast i zadovoljstvo da budemo gosti naše crkve u Beču koja je na dostojanstven način obeležila ovaj značajan praznik.
Zajedno sa uvaženim gostima pružena je prilika da se ukaže na veliku tragediju koju srpski narod doživljava na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. godine do danas.
U veoma srdačnom razgovoru sa vladikom i sveštenstvom naša šestočlana delegacija je ukazala na nedopustivo spori proces pronalaženja naših članova porodica, uskraćivanje prava na istinu i pravdu.


U delegaciji su bili:
Predsednik Udruženja Verica Tomanović, sekretar Udruženja Olgica Božanić, članovi Izvršnog odbora Zlatibor Ljušić i Slaviša Vuksanović i članovi Nadzornog odbora Dragica Majstorović i Igor Todorovski.
Udruženje je angažovano u cilju promovisanja otetih i nestalih Srba i drugih naroda pre i posle bombardovanja naše zemlje, kada su civili bili meta ekstremnih Albanaca.
Na svečanoj Akademiji su govorili i uvaženi Episkop gospodin Andrej Ćilerdžić, ambasador Republike Srbije u Austriji gospodin Nebojša Rodić, Arhimandrit Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, gospodin dr. Kleopa Stefanović. Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, gospođa Verica Tomanović, Eparhijski mešoviti hor ,,Kornelije Stanković“ , hor Bogoslovije Sveti Arsenije i dečji hor Srpske pravoslavne crkve u Beču.
Vidovdan je naša najveća grobnica u kojoj su sahranjeni ne samo kosovski junaci i mučenici Knez Lazar, Miloš Obilić i braća Jugovići, već i svi naši velikomučenici koji su tokom vekova žrtvovali svoje živote za veru i otadžbinu.
Ni jedan događaj naše slavne i teške istorije nije u duši svakog našeg čoveka usađen kao Vidovdan, koga spominjemo sa bolom i ponosom.
Vidovdansak zakletva je zakletva celog srpskog naroda koja traje vekovima i danas.
I zato ne smemo dozvoliti da se neistinama zatrpaju istine i nastavi nasilno razaranje našeg identiteta.
Žrtve nas obavezuju da istrajemo u borbi za istinu i pravdu koje su jedan od uslova sprečavanja ponavljanja zločina.
Naši voljeni zaslužuju pravdu i spasenje.

Predsednik Uduruženja

 preuzmite izlaganje predsednika udruženja

Ostavite odgovor