Изложба Љубав пркоси времену Црвени крст Београд

Црвени крст Београд данас је у сарадњи са комитетом Црвеног крста у простору Педагошког музеја отворио изложбу слика под називом „ЉУБАВ ПРКОСИ ВРЕМЕНУ“ која је инспирисаних причама чланова породица несталих лица у сукобима на простору бивше Југославије. Окупљенима се на отварању ове посебне изложбе обратио председник Црвеног крста Београд Милана Мирковића, заменица градоначелника Београда госпођа Весне Видовић, шеф делегације Комитета Црвеног крста госпођа Јелена Стијачић, Љиљана Крстић испред Комисије за нестала лица, као и госпође Славица Павловић која се обратила у име свих породица и лично поделила успомену на своје најмилије нестале чланове породице.

Јула месеца 2022.године Црвени крст Београд започео је са припремама за почетак реализације једног изузетно значајног задатка који је окупио представнике петнаест породица несталих лица из ратних сукоба на простору бивше Југославије деведесетих година, а који живе у нашем граду.
Изложба својим уметничким аспектом о несталима говоримо кроз најлепше успомене њихових чланова породица и радове који су пред посетиоцима представљени на отварању, а које ће посетиоци моћи у простору Педагошког музеја погледати у наредне две недеље.

Ова јединствена поставка говори о деци, родитељима, супружницима, браћи, сестрама, бакама и декама који су нестали. Ишчекивање нестале особе не одвија се само унутар породице. Нестали су имали своје пријатеље, колеге, комшије, познанике који их такође ишчекују, и чекају на вести о њима.
Све земље које је задесила трагична судбина ратних разарања и грађанских сукоба, међу којима је и Србија, део су иницијативе да се кроз уметнички израз, а на основу приче најближих чланова породица несталих, говори о успоменама и сећањима на сретне тренутке и живот из периода када је читава породица била на окупу.

Ова изложба афирмише поступак меморијализације која има за циљ да се подигне свест у заједници и да се омогући препознавање невоља породица и помогне у постизању најважнијег циља и потребе, да се сазна где су њихови најмилији и трајала је две недеље.

Изложба У сукобима на простору бивше Југославије евидентирано је преко 35.000 несталих лица, а решено је нешто више од 25.000 случајева. Нажалост и даље је непозната судбина више од 8.500 лица док у Србији 1.130 породица и даље ишчекује одговор на питање, где су њихови ближњи.

Изложбу је посетио амбасадор Републике Француске у Србији гдиин. Пјер Кошар , који је том приликом изјавио да ће се залагати за деполитизацију овог проблема.

Оставите одговор