You are currently viewing Међународни дан несталих – Београд, Краљево, Ниш и Грачаница

Међународни дан несталих – Београд, Краљево, Ниш и Грачаница

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић присуствовала је данас поводом Међународног дана несталих, конференцији за медије у Прес центру у Београду, коју је организовала Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, уз подршку Међународног комитета Црвеног крста.

Конференција је део обележавања овог значајног дана, а сличне конференције су одржане и у Краљеву, Нишу и Грачаници под називом “Где су нестали”.

Станисављевић је изразила солидарност са породицама несталих и истакла важност наставка трагања за истином и правдом.

конеренција,, нестала, лица

Она је навела да да су се данас окупили како би одали почаст онима који су нестали у вихору рата и сукоба на простору бивше Југославије, нагласивши да за Комесаријат за избеглице и миграције, нестали никада неће бити заборављени.

Станисављевић је рекла да ће се уложити сви напори да породице, за које рат још увек траје, дочекају дан када ће моћи достојанствено да сахране своје најмилије.

Према њеним речима, број лица која се још увек воде као нестала је прилично велик, а у овом тренутку је у целом региону 9.733 несталих.

Најважнија је снажна вера сваког члана породица несталих лица, институционална посвећеност надлежних органа и међународних организација, јер у границама својих могућности сви раде за исти циљ – да дају мир и спокој свима који су своје животе изгубили трагично, навела је она.

Станисављевић је додала да наш глас данас треба да буде глас наде и мира, јер свака пронађена истина, ма колико тешка била, доноси мир души оних који су чекали предуго.

конференција, нестала, лица, слика, 2

Конференцији су осим комесарке Станисављевић присуствовали и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, председница Координације Мирјана Миодраг Божин, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјалана питања Душко Ћирило, генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић и заменик председнице Координације Душко Челић.

Након конференције, комесарка Станисављевић је са породицама несталих, делегацијом Координације и учесницима церемоније положила венац и цвеће на споменик свим жртвама ратова 1990-их година на простору бивше Југославије, у Ташмајданском парку.

Комесаријат за избеглице и миграције остаје посвећен пружању подршке породицама несталих, као и унапређењу сарадње са домаћим и међународним институцијама у циљу проналаска несталих лица и пружања правде и мира њиховим породицама. Наша посвећеност проналажењу несталих није само обавеза према прошлости, већ завет за будућност – да се никада више не догоди ништа слично. Такође је додала да је Комесаријат спреман да настави да пружа подршку њиховим напорима, посебно у вези са доношењем Закона о несталим лицима, који је кључан за решавање многих изазова, закључила је комесарка Станисављевић.

Грачаница: Обележен Дан несталих, породице несталих Срба траже да се расветле судбине

Чланови удружења киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије окупили су се данас у Грачаници, на Међународни дан несталих како би још једном затражили од надлежних да се расветле судбине њихових најмилијих.

Весна Бошковић из Комисије Владе Србије за нестала лица изјавила је да је циљ данашњег окупљања подизање свести јавности и указивање на чињеницу колико је важно пронаћи оне којима се изгубио сваки траг.

Према њеним речима резултати у пракси и на терену већ неко време нису задовољавајући и додала да је разлог томе је што за постизање циљева није довољна само једнострана одлучност, већ да морамо јаче и искреније деловати.

Истакла је да су нам потребна јача партнерства у региону, да се све жртве третирају исто, без обзира на националност.

“Данас говоримо о онима чији се глас више неће чути, али наш труд не посустаје, можемо гласно да обећамо и онима који су нестали и онима који их траже да ћемо као и до сада учинити све како би сазнали њихову судбину, пронашли их и вратили вама, њиховим породицама. У целом региону у овом моменту се као нестало води 9.733 особе”, рекла је Бошковић.

Негован Маврић из Ресурсног центра за нестала лица још једном је изразио своје незадовољство радом надлежних на проналажењу несталих особа.

“Преко 500 Срба и неалбанаца се води као нестало и оних за којима се овде трага. Мислим да је ово питање КиМ дискутабилно, јер ако ви на овако малом простору трагате за преко 1.600 људи то је уствари нерад оних који се баве овим питањем. Нажалост, то некоме ништа не значи. Ово за нас није политичко већ хумано питање”, истакао је Маврић.

Дарко Гвоздовић из покрајинског Црвеног крста Косова и Метохије изјавио је да помињући нестале, на данашњи дан исказујемо солидарност са њиховим породицама у циљу расветљавања њихових судбина.

“Црвени крст Србије поклања посебну пажњу решавању питања несталих лица у оружаним сукобима као хуманитарном питању од непроцењивог значаја за њихове породице, стога и Црвени крст Косова и Метохије придаје огроман значај решавању овог питања. То је морална, цивилизацијска и правна обавеза према жртвама и њиховим пиродицама”, рекао је Гвоздовић.

Од сукоба на Косову и Метохији 1.612 лица се води као нестало, од тог броја је више од 560 Срба и неалбанаца.

Извор: rtv.rs

Оставите одговор