You are currently viewing Međunarodni dan nestalih – Beograd, Kraljevo, Niš i Gračanica

Međunarodni dan nestalih – Beograd, Kraljevo, Niš i Gračanica

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas povodom Međunarodnog dana nestalih, konferenciji za medije u Pres centru u Beogradu, koju je organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Konferencija je deo obeležavanja ovog značajnog dana, a slične konferencije su održane i u Kraljevu, Nišu i Gračanici pod nazivom “Gde su nestali”.

Stanisavljević je izrazila solidarnost sa porodicama nestalih i istakla važnost nastavka traganja za istinom i pravdom.

konerencija,, nestala, lica

Ona je navela da da su se danas okupili kako bi odali počast onima koji su nestali u vihoru rata i sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, naglasivši da za Komesarijat za izbeglice i migracije, nestali nikada neće biti zaboravljeni.

Stanisavljević je rekla da će se uložiti svi napori da porodice, za koje rat još uvek traje, dočekaju dan kada će moći dostojanstveno da sahrane svoje najmilije.

Prema njenim rečima, broj lica koja se još uvek vode kao nestala je prilično velik, a u ovom trenutku je u celom regionu 9.733 nestalih.

Najvažnija je snažna vera svakog člana porodica nestalih lica, institucionalna posvećenost nadležnih organa i međunarodnih organizacija, jer u granicama svojih mogućnosti svi rade za isti cilj – da daju mir i spokoj svima koji su svoje živote izgubili tragično, navela je ona.

Stanisavljević je dodala da naš glas danas treba da bude glas nade i mira, jer svaka pronađena istina, ma koliko teška bila, donosi mir duši onih koji su čekali predugo.

konferencija, nestala, lica, slika, 2

Konferenciji su osim komesarke Stanisavljević prisustvovali i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, predsednica Koordinacije Mirjana Miodrag Božin, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja Duško Ćirilo, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović i zamenik predsednice Koordinacije Duško Čelić.

Nakon konferencije, komesarka Stanisavljević je sa porodicama nestalih, delegacijom Koordinacije i učesnicima ceremonije položila venac i cveće na spomenik svim žrtvama ratova 1990-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije, u Tašmajdanskom parku.

Komesarijat za izbeglice i migracije ostaje posvećen pružanju podrške porodicama nestalih, kao i unapređenju saradnje sa domaćim i međunarodnim institucijama u cilju pronalaska nestalih lica i pružanja pravde i mira njihovim porodicama. Naša posvećenost pronalaženju nestalih nije samo obaveza prema prošlosti, već zavet za budućnost – da se nikada više ne dogodi ništa slično. Takođe je dodala da je Komesarijat spreman da nastavi da pruža podršku njihovim naporima, posebno u vezi sa donošenjem Zakona o nestalim licima, koji je ključan za rešavanje mnogih izazova, zaključila je komesarka Stanisavljević.

Gračanica: Obeležen Dan nestalih, porodice nestalih Srba traže da se rasvetle sudbine

Članovi udruženja kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije okupili su se danas u Gračanici, na Međunarodni dan nestalih kako bi još jednom zatražili od nadležnih da se rasvetle sudbine njihovih najmilijih.

Vesna Bošković iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica izjavila je da je cilj današnjeg okupljanja podizanje svesti javnosti i ukazivanje na činjenicu koliko je važno pronaći one kojima se izgubio svaki trag.

Prema njenim rečima rezultati u praksi i na terenu već neko vreme nisu zadovoljavajući i dodala da je razlog tome je što za postizanje ciljeva nije dovoljna samo jednostrana odlučnost, već da moramo jače i iskrenije delovati.

Istakla je da su nam potrebna jača partnerstva u regionu, da se sve žrtve tretiraju isto, bez obzira na nacionalnost.

“Danas govorimo o onima čiji se glas više neće čuti, ali naš trud ne posustaje, možemo glasno da obećamo i onima koji su nestali i onima koji ih traže da ćemo kao i do sada učiniti sve kako bi saznali njihovu sudbinu, pronašli ih i vratili vama, njihovim porodicama. U celom regionu u ovom momentu se kao nestalo vodi 9.733 osobe”, rekla je Bošković.

Negovan Mavrić iz Resursnog centra za nestala lica još jednom je izrazio svoje nezadovoljstvo radom nadležnih na pronalaženju nestalih osoba.

“Preko 500 Srba i nealbanaca se vodi kao nestalo i onih za kojima se ovde traga. Mislim da je ovo pitanje KiM diskutabilno, jer ako vi na ovako malom prostoru tragate za preko 1.600 ljudi to je ustvari nerad onih koji se bave ovim pitanjem. Nažalost, to nekome ništa ne znači. Ovo za nas nije političko već humano pitanje”, istakao je Mavrić.

Darko Gvozdović iz pokrajinskog Crvenog krsta Kosova i Metohije izjavio je da pominjući nestale, na današnji dan iskazujemo solidarnost sa njihovim porodicama u cilju rasvetljavanja njihovih sudbina.

“Crveni krst Srbije poklanja posebnu pažnju rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima kao humanitarnom pitanju od neprocenjivog značaja za njihove porodice, stoga i Crveni krst Kosova i Metohije pridaje ogroman značaj rešavanju ovog pitanja. To je moralna, civilizacijska i pravna obaveza prema žrtvama i njihovim pirodicama”, rekao je Gvozdović.

Od sukoba na Kosovu i Metohiji 1.612 lica se vodi kao nestalo, od tog broja je više od 560 Srba i nealbanaca.

Izvor: rtv.rs

Ostavite odgovor