You are currently viewing Ne prestaje potraga za nestalima sa KiM i nakon četvrt veka

Ne prestaje potraga za nestalima sa KiM i nakon četvrt veka

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Četvrt veka posle sukoba na Kosovu i Metohiji, na listi nestalih je još 1.612 osoba, od toga 568 srpske nacionalnosti. Porodice ne odustaju od traganja za najmilijima, ali ističu da je jedan od glavnih problema otežana saradnja sa Prištinom.

Porodice kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji ne odustaju od traganja za istinom.

Danijela Mihajlović, sestra nestalog na KiM, navodi da prolazi kroz teške treutke.

“Apelujemo na nadležne da se reši sudbina svih nestalih, među njima i mog brata”, rekla je Mihajlovićeva.

Ćerka nestale osobe, Miljana Mitrović, navodi da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema donet Zakon o nestalim licima.

Napominju da je za 10 godina identifikovano, preuzeto i dostojanstveno sahranjeno svega 20 tela. Kao glavne probleme navode nedostatak saradnje sa prištinskom stranom i zastoj u ekshumaciji na više od 20 poznatih lokacija.

Iz Komesarijata za izbeglice navode mogu da rade jedino na razmenama informacija.

“Mi ne možemo sami da odemo da kopamo, možemo da razmenimo informacije, da ih zamolimo, da predamo zahtev, da predamo informacije, što i radimo. Ne možemo da ih nateramo da rade ekshumacije jer očigledno ne žele”, istakla je Vesna Bošković.

Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, smatra da je krajnje vreme da se otvore dosijei.

“Zemlje koje nisu predale dosejee treba da predaju i da daju na uvid institucijama koje razrešavaju našu sudbinu”, rekla je Tomanovićeva.

Članovi porodica, koju se se okupili u Nišu, zahtevaju da se pitanje nestalih na Kosovu i Metohiji tretira kao humanitarno, a ne političko pitanje.

Izvor: rts.rs

Ostavite odgovor