You are currently viewing Ниш- обележен Међународни дан несталих

Ниш- обележен Међународни дан несталих

На просторима бивше Југославије трага се за више од девет хиљада несталих лица, у вези са ратним сукобима који су се одвијали на овим просторима. Данас се обележава Међународни дан несталих.

Будимир Миленковић је родом из Приштине. Другог августа 1999. године убијен му је отац Момчило, а брат Светомир је нестао. Од тада до дана данашњег не зна где му се брат налази.

Његов случај, нажалост, није једни. Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, још се трага за више од девет хиљада несталих у ратним сукобима деведесетих на простору бивше Југославије. Међу њима је и отац Славице Јовановски који је нестао у Гњилану.

Тог дана када су га одвели, више се никад није вратио. Не знам ништа о њему од тада, каже Славица.

Црвени Крст Србије је 2009 године преузео рад са породицама, покретање захтева, припрема породица за идентификцаију, каже стручни сарадник Црвеног Крста у Нишу Александра Савић.

Међународни дан несталих обележава се сваке године 30. августа, када се позива на солидарност са члановима породица, укаузује на проблеме са којима се суочавају и њихово право да знају судбину својих вољених несталих у сукобима.

Оставите одговор