You are currently viewing Парастос на гробљу Орловача – 25 година од страдања Срба у Oраховцу

Парастос на гробљу Орловача – 25 година од страдања Срба у Oраховцу

Парастосом у цркви Светог  великомученика Прокопија на Орловачи у уторак 18. јула обележено је 25 година од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју општине Ораховац.

Парастос је служио протојереј Александар Грујић, а обележавање је организовало Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.

Након парастоса делегација Удружења са породицама 25 сахрањених Срба на гробљу Орловача положила је венце свим жртвама поред спомен плоче “За незаборав”.

У периоду од 12. маја 1998. до 12.октобра 2000. године од стране припадника тзв. ОВК киднаповано је и убијено 84 Срба. За време оружаног напада тзв. ОВК на подручју Ораховца од 17-22 јула киднаповано је око 100 српских цивила. 18. јула 1998. године протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и задржано у приватне затворе и логоре. Један број је ослобођен вољом команданата тзв. ОВК, група од заробљених 35 цивила ослобођена је 22. јула 1998. године посредством делегације МКЦК у Прштини. Заробљавање, убиства и злостављање Срба наставља се и у периоду НАТО агресије, велики број отетих и протераних Срба десио се након потписане Резолуције 1244 СБУН 10. јуна 1999. године.

У Великој Хочи данас је такође обележено  масовно киднаповање 84 -творо Срба на подручју општине Ораховац поред споменика у порти цркве Светог Јована у сарадњи са Одбором за обележавање општине Ораховац.

Након парастоса у дому културе у Великој Хочи одржана је и Трибина под називом: ,,Отворите врата истини, неизвесност убија”.

Извор:www.tvhram.rs

Оставите одговор