You are currently viewing Parastos na groblju Orlovača – 25 godina od stradanja Srba u Orahovcu

Parastos na groblju Orlovača – 25 godina od stradanja Srba u Orahovcu

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Parastosom u crkvi Svetog  velikomučenika Prokopija na Orlovači u utorak 18. jula obeleženo je 25 godina od masovnog kidnapovanja, proterivanja i ubistva Srba na području opštine Orahovac.

Parastos je služio protojerej Aleksandar Grujić, a obeležavanje je organizovalo Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji.

Nakon parastosa delegacija Udruženja sa porodicama 25 sahranjenih Srba na groblju Orlovača položila je vence svim žrtvama pored spomen ploče “Za nezaborav”.

U periodu od 12. maja 1998. do 12.oktobra 2000. godine od strane pripadnika tzv. OVK kidnapovano je i ubijeno 84 Srba. Za vreme oružanog napada tzv. OVK na području Orahovca od 17-22 jula kidnapovano je oko 100 srpskih civila. 18. jula 1998. godine proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i zadržano u privatne zatvore i logore. Jedan broj je oslobođen voljom komandanata tzv. OVK, grupa od zarobljenih 35 civila oslobođena je 22. jula 1998. godine posredstvom delegacije MKCK u Prštini. Zarobljavanje, ubistva i zlostavljanje Srba nastavlja se i u periodu NATO agresije, veliki broj otetih i proteranih Srba desio se nakon potpisane Rezolucije 1244 SBUN 10. juna 1999. godine.

U Velikoj Hoči danas je takođe obeleženo  masovno kidnapovanje 84 -tvoro Srba na području opštine Orahovac pored spomenika u porti crkve Svetog Jovana u saradnji sa Odborom za obeležavanje opštine Orahovac.

Nakon parastosa u domu kulture u Velikoj Hoči održana je i Tribina pod nazivom: ,,Otvorite vrata istini, neizvesnost ubija”.

Ostavite odgovor