You are currently viewing Породице убијених и несталих очекују истину и правду!

Породице убијених и несталих очекују истину и правду!

Бивше вође терористичке Ослободилачке војске Косова суочиће се с тешком оптужницом у којој се говори о 445 Албанаца, Срба и Рома који су затварани, малтретирани, пребијани и убијени 1998. и 1999. године на КиМ и у Албанији

Суђење бившим вођама терористичке Ослободилачке војске Косова почиње данас у Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу. Хашим Тачи (53), Кадри Весељи (54), Реџеп Сељими (50) и Јакуп Краснићи (70) суочиће се с тешком оптужницом у којој се говори о 445 Албанаца, Срба и Рома који су затварани, малтретирани, пребијани и убијени 1998. и 1999. године. Породице жртава злочинаца ОВК чекају најпре истину, а онда и правду за своје најрођеније. “Нека их прате њихови јауци и крици за помоћ док су живи”, једна је од њихових порука уочи данашњег почетка суђења.

Доживотна робија

Оптужница ову четворку терети за ратне злочине и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора бивше ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено. Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора. У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Kosovo, Terorizam, Teroristi, Ovk, Visoki Dečani, Albanski Teroristi, Kfor

Према наводима оптужнице, та дела су извршили оптужени припадници ОВК против стотина цивила и особа које нису биле активни учесници у непријатељствима. У оптужници пише и да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су биле против ОВК.

Како бих то поднела…

Председница Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ Верица Томановић поручила је за Курир да од овог суђења очекује једино правду.

protest, Severna Mitrovica, žene, Verica Tomanović

– Више од 20 година породице жртава чекају на то. Због чега је морало да се чека тако дуго питање је за правосудне органе. Свако би желео да зна где му је дете, мајка, отац, рођак. Зато од овог суђења очекујемо само и једино правду – рекла је она.

На списку Удружења има више од 1.000 имена, од чега се готово 600 и даље води као нестало. Чланица Удружења Олгица Божанић је из породице Костић, из које је чак 15 чланова киднаповано и убијено 1998. од стране ОВК.

– Све наше породице, откако се десила трагедија да су остале без својих чланова које су отели припадници ОВК, траже истину пре свега. То нам је приоритет, а онда правда… Очекујемо да тужиоци и судије буду непристрасни, да се донесе правда за наше жртве, јер протеклих година, нажалост, за наше жртве нико није осуђен… Као сестра, плашим се само да не објаве неки снимак ликвидације, како су их злостављали, како је брат за братом јаукао, отац за сином и син за оцем. Ово друго сам све преживела, али не знам како бих то поднела. Како би то мој мозак, организам поднео. Нека само оне који су наређивали и који су учествовали у злочинима стигне правда, нека их прате њихови јауци и крици за помоћ док су живи – изјавила је она за Косово онлајн.

Делимична сатисфакција

Адвокат Горан Петронијевић каже за Курир да је његова главна замерка чињеница да се у оптужници прикрива да су сва ова убиства и злочини били етнички мотивисани.

– На делу је перманентно прикривање мотива тих убистава, јер то су етнички мотивисана убиства, са само једним циљем – застрашивање, елиминисање и протеривање неалбанског становништва с КиМ, у првом реду Срба. Тога у оптужници децидирано нема. Овако испада да су оптужени насумично убијали и да су се међусобно убијали грађани Косова, што је апсолутно суманута прича. Део оптужнице у којој се помињу логори и где постоје подаци да су људи тамо били морали би да унесу светла у те догађаје. Међутим, сигуран сам да то неће резултирати никаквом оптужбом за трговину органима, јер, поново наглашавам, недостаје основни мотив, а то је етничка припадност жртава – поручује наш саговорник.

Goran Petronijević

Уколико буду осуђујуће пресуде, Петронијевић сматра да ће то донети делимичну сатисфакцију жртвама и њиховим породицама.

– Потпуна би била да у квалификацији кривичног дела ратног злочина, убијања и протеривања стоји етничка мотивисаност, а они то упорно крију зато што је Запад саизвршилац у томе, као и у трговини органима. Њихова умешаност у то је главни разлог прикривања и уништавања доказа – казао је он.

Извор: www.kurir.rs

Оставите одговор