You are currently viewing Foto-monografija o nestalim Srbima na KiM

Foto-monografija o nestalim Srbima na KiM

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Još 1.627 osoba sa prostora Kosova i Metohije se vodi kao nestalo, od toga 572 ljudi su na evidenciji nadležnih tela – Komisije za nestala lica i Crvenog krsta, rečeno je na promociji foto-monografije “Oteta istina”, Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa KiM.

U foto-monografiji hronološki je prikazan tok tragičnih događaja – otmice koje su prijavljavane međunarodnom Crvenom Krstu, OEBS-u, MUP-u SRJ-u, Kforu, Unmiku, Haškom tribunalu, Euleksu.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović navodi da porodice nestalih sa KiM već 20 godina traže da se sudbina njihovih najmilijih rasvetli.

“Niko nije dao odgovor na stradanje Srba, ne samo na prostoru KiM, već i nekim drugim sukobima”, naglasio je Odalović.

Dodaje da je formirana grupa koja prikuplja iz svih izvora dokaze i dokumenta i iznenađujuće je da su naišli na dokumenata koja su bila u arhivama, a nisu korištena u rasvetljavanju sudbine nestalih.

“Pretražuju se arhive NATO-a, kontigenata Kfora-a, OEBS-a. Postoji mnogo dokumenata koji su bili u fiokama i podrumima i očekujemo neke nove rezultate”, istakao je Odalović.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM Verica Tomanović kaže da agonija porodica nestalih na KiM traje više od 20 godina, da se o tome pričalo, ali da se nije dovoljno čulo jer i dalje nema odgovora na pitanje – gde su njihovi najmiliji.

“Ova knjiga obuhvata našu borbu za živote naše dece, braće, sestara, roditelja, supruga koji su oteti pre, za vreme i nakon rata i potpisane Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN”, rekla je Tomanovićeva.

Ilustracija

 

Podseća da je iz zatvora u Srbiji pušteno nakon amnestije 2.108 Albanaca, a među njima i krivično osuđenih. Iz 144 logora na KiM, kako je rekla, niko nije spasen.

“Naš je sveti zadatak da ih pronađemo, a neka istorija sudi zločincima. Sud istorije je najtrajniji i najpravedniji”, istakla je predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM.

Zamenik tužioca za ratne zločine Miroljub Vitorović rekao je da istinu niko ne može oteti koji god svetski projekat bio na delu.

“Ne verujem u tu korist u kojoj ima toliko mrtvih. Neko je lepo rekao za majku koja je izgubila dete svi ratovi si izgubljeni”, rekao je Vitorović.

Izvor: https://www.rts.rs/

Ostavite odgovor