,,23 godine borbe i traganja za istinom i pravdom“

  • Autor posta:
  • Kategorija posta:Vesti
  • Komentari Posta:0 Komentara

Poštovani,

Pozivamo Vas da svojim prisustvom odate počast svim nevino stradalim Srbima na teritoriji opštine Orahovac.

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji 18. jula 2021. godine u nedelju obeležiće 23 godinaodmasovnog kidnapovanja, proterivanja i ubistva Srba na području opštine Orahovac.

U periodu od  12. maja 1998. do 12.oktobra 2000. godine od strane pripadnika tzv. OVK stradalo je 84 Srba. Za vreme oružanog napada tzv. OVK na području Orahovca od 17-22 jula kidnapovano je oko 100 srpskih civila. 18. jula 1998. godine proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i zadržano u privatne zatvore i logore. Jedan broj je oslobođen voljom komandanata tzv. OVK, a grupa od 35 civila oslobođena je 22. jula 1998. godine posredstvom delegacije MKCK u Prštini. Traganje za sudbinama kidnapovanih 36 -toro Srba iz tog perioda se prekida nakon identifikacije posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine. Posmrtni ostaci žrtava 24 lica sahranjeni su na beogradskom groblju Orlovača.

U znak sećanja na dan kada su nasilno oteti od zagrljaja svoji majki, očeva, supruga i sestara u  9:00časova održaće parastos u crkvi Svetog Prokopija na Orlovači. Nakon parastosa delegacija Udruženja sa porodicama 24 sahranjenih Srba na parceli broj 1 na groblju Orlovača položiće cveće stradalima i venac svim žrtvama pored spomen ploče ,,ZA NEZABORAV“.

Vaše prisustvo na parastos je od velikog značaja u molitvi za žrtve da im Gospod podari mesto gde pravedni počivaju, a porodicama žrtava ublažiće  patnju koja traje 23 godina.

Molimo Vas da potvrdu Vašeg učešća ili ime osobe koja će se obratiti prisutnima na beogradskom groblju Orlovača i Velikoj Hoči u ime institucije ili Udruženja, potvrdite do petka 16. jula 2021. godine.

Ostavite odgovor