Неизвесност је тежа од саме истине

Где су нестали? Питање је које годинама постављају чланови породица несталих и убијених. Питања има много, а одговора мало, поручује председница Координације српских удружења.
Само породице жртава пате и тугују. И они који нису сазнани за судбину свог члана живе у неизвесности. Неизвесност је тежа од саме истине.
Наши нестали заслужују да се првенствено пронађу, да се достојанствено сахране, да добију име и презиме, а породице да могу доћи на гроб, положити цвеће, запалити цвећу и залити сузама.

Ово је прилика и потреба да се јавност подсети на патњу и бол чланова породица несталих, али и на важност расветљавања случајева несталих особа, као и да се сензибилише и повучи јавност како је свака информација о несталој особи драгоцена за њен проналазак.
Уједно ово је и позив породицама да изврше своју обавезу, отворе захтев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успошне потраге. На овај дан посебно желимо да подсетимо да је неопходно да се уложе максимални напори како би се судбина несталих расветлила и породицама саопштила истине.
Међународни дан несталих лица обележен је истовременим одржавањем конференција за медије у Београду, Краљеву, Нишу и Грачаници. Након конференције породице чланова несталих и убијених положили су вењце на споменик несталим особама у парку Ташмајдан у Београду.

Извор: tvmost.info

Оставите одговор