You are currently viewing Породице несталих: Зашто гробна места чекају ексхумацију?

Породице несталих: Зашто гробна места чекају ексхумацију?

После ратова на територији бивше СФРЈ, према подацима Међународног комитета Црвеног крста, 10.653 особе воде се као нестале. Нјихове породице траже да се тела пронађу, а починиоци за злочине процесуирају.

Ове године на Косову и Метохији ексхумирани су и идентификовани остаци 34 особе од којих четири припадају несталим особама српске националности. У Хрватској није било ексхумација и идентификација ове године.

Шта се с њима догодило? Где су њихова тела? Питања су која годинама – из дана у дан – постављају породице чији су чланови нестали током ратова у Хрватској, Босни и Херцеговини, на Косову. Ратови су се завршили, али они који траже истину, још нису пронашли мир.

Молим све људе да помогну, не знам, када би се сви ставили у положај мој и свих мајки, да своје дете не виде један дан, два дана, а не седамнаест година колико ја мог Давора нисам видела, каже Гордана Ристић.

За још више од четири хиљаде српских жртава, чија је судбина непозната, њихови најближи чекају одговор.

“Како време одмиче, заклињања у решење проблема несталих од стране званичника је све више, а резултата све мање. На подручју Хрватске се још увек налазе 144 позната гробна места, која већ 20 година чекају ексхумацију”, наводи Драган Пјевач из Координације удружења несталих.

Неексхумирања, неретко и погрешне идентификације, и значајно успоравање читавог процеса у последње две године, само су неки од проблема, наводе у Комисији за нестала лица Владе Србије.

“Близу пет хиљада посмртних остатака и делова тела се налази у мртвачницама широм бивше Југославије. То су тела која су пронађена, али ево двадесетак година нису идентификована”, наводи Одаловић.

Породице несталих у организованој шетњи прошле су центром престонице – у парку Ташмајдан положили цвеће на споменик српским жртвама страдалим у ратовима од 1991. до 2000. године. У згради “Београђанке” отворена је спомен соба страдалих на Косову и Метохији.

Извор: http://rs.n1info.com/

Оставите одговор