You are currently viewing Бесплатна правна помоћ сведоцима пред специјалним судом

Бесплатна правна помоћ сведоцима пред специјалним судом

Познати београдски адвокат Оливера Газикаловић саветује чланове породица киднапованих и несталих лица на Косову.

Чланови породица киднапованих и несталих лица на Косову састали су се данас у Грачаници са Оливером Газикаловић, адвокатом из Београда, са којом су разговарали о томе како након формирања Специјалног суда за ратне злочине треба сведочити пред овим судом.

Адвокат Оливера Газикаловић, у склопу пројекта „Организација правне помоћи сведоцима у процедури истраживања злочина на Косову и Метохији“, саветује чланове породица киднапованих и несталих како да пред Специјаним судом за ратне злочине дају концизне, јасне и сврсисходне изјаве.

„Ми још увек немамо информацију и не знамо где ће бити суд, нити које ће се материјално право, ни које процесно право примењивати у том поступку, али оно што је битно и што јесте велика предност ових људи јесте да они говоре истину. Наша је дужност била да им то предочимо поново, да никаквим детаљима не угрозе своје изјаве, него да причају само на начин на који ће их ти људи разумети, а то значи концизно, јасно, кратко, само оно чега се сећају“.

Секретар удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову Олгица Божанић сматра да је у задовољењу правде веома битна заштита сведока.

„Имамо жељу да охрабримо остатак преживелих сведока јер време од 17 година и патња за својим најближима уништила је многе родитеље и очевице догађаја, оболели су од туге и умрли, али имамо охрабрење да ће њихове изјаве бити коришћене у процесу када суд буде основан и да ће се уважити када се буду теретили они коју су починили заиста стравичне злочине над нашим људима. Нећемо одустати“, рекла је Божанић.

Силвана Маринковић испред канцеларије Удружења киднапованих и несталих у Грачаници каже да им овакви састанци много значе и да од Специјалног суда очекују расветљавање свих злочина.

„Ово су веома битни савети за наше породице, што се тиче формирања Специјалног суда, ми се надамо да ће се то десити у скорије време, али како се овде све одуговлачи, одуговлачи се и то, међутим, мислим да нећемо још дуго да чекамо“, рекла је Маринковићева.

Са састанка је упућен апел свима свим сведоцима почињених злочина на Косову да својим сведочењем пред Специјаним судом допринесу њиховом расветљавању како би правда била задовољена и како би се наставио суживот на Косову.

Извор: https://www.rtklive.com/

Оставите одговор