You are currently viewing Косовска министарка спољних послова Доника Гервала рекла је за швајцарске медије да су припадници ОВК чинили убиства током послератног периода

Косовска министарка спољних послова Доника Гервала рекла је за швајцарске медије да су припадници ОВК чинили убиства током послератног периода

Као и у претходним изјавама, и овог пута је Гервала је захтевала “правду за све”.

“Гервала жели да се разреше многа послератна убиства на Косову. После повлачења српских трупа, извршили су их углавном припадници Ослободилачке војске Косова, а жртве су били Срби, Роми и Албанци, противници ОВК”, каже се, између осталог, у чланку за швајцарске медије.

У чланку се даље наводи да је Гервала окривила судство и претходну косовску власт за нерешавање случајева послератних убистава, док се у истом параграфу помиње да се премијер Аљбин Курти успротивио Специјалном суду.

“Заједно са другима, више пута сам захтевала да се у потпуности истраже политичка убиства након завршетка рата”, рекла је Гервала.

Она је сличну изјаву дала и пре неколико година, оптужујући бивше вође ОВК да су убијали политичке противнике током послератног периода. Тада је рекла и да је спремна да сведочи и достави документацију уколико се оснује суд који ће им судити.

“У оквиру могућности које имам, спремна сам да пружим доказе и материјале Специјалном суду. Имамо председника парламента који је већа срамота од косовског председника Тачија. Читав свет зна ко су Кадри Весељи и Хашим Тачи. Весељи је био шеф организације која је починила злочине над политичким противницима”, изјавила је тада Гервала.

После бројних критика због изјава датих против ОВК, укључујући опозиционе иницијативе и конференције, Гервала још једном поручила да ће тражити правду за све, без обзира на разлике у националности.

„Никада нећу престати да тражим правду за све жртве на Косову, без обзира на политичку припадност, пол, националност или функцију жртава и починилаца злочина“, написала је Гервала на Фејсбуку након критика које је добијала.

У одбрани министарке Гервале стао је косовски премијер Аљбин Курти који је рекао да су те критике заправо „кампања против ње“.

Извор: https://www.kosovo-online.com

Оставите одговор