You are currently viewing Челић: Кључна тачка пресуде Шаљи – удружени злочиначки подухват ОВК

Челић: Кључна тачка пресуде Шаљи – удружени злочиначки подухват ОВК

Доцент на Правном факултету Универзитета у Северној Митровици Душко Челић оценио је да је кључна тачка првостепене пресуде Пјетру Шаљи констатација да је био део удруженог злочиначког подухвата ОВК и да би то могло да буде искоришћено у кључним предметима пред Специјализованим већима Косова у Хагу против Тачија и других, али и чињеница да је у пресуди констатован озбиљан проблем са заштитом сведока.

“За мене је кључно да је он према тој пресуди осуђен за дела ратног злочине која је починио не само као појединац, него и као члан злочиначког удружења, то је веома важно. Дакле, злочиначког удружења, а то је заправо и у ономе што смо чули у јавном изрицању ове пресуде, реч је о тзв. Ослободлачкој војсци Косова, чији је он био члан и у оквиру које је вршио та кривична дела у Куксу. По мени је можда то, хајде да кажемо, са становишта интереса српских жртава можда и најбитнији детаљ у овој пресуди. Све друго је мање важно”, изјавио је Челић за Косово онлајн.

 

Према његовим речима констатација удруженог злочиначког подухвата унутар ОВК могла би да буде својеврсни увод за главни поступак који се води пред Специјализованим већима против Хашима Тачија и још тројице других високих официра ОВК.

“Имам утисак да је све ово нека врста, пошто је реч о политичком суду, да будемо потпуно јасни, да је ово све нека врста предигре за, онај главни судски предмет, а то је предмет Хашиму Тачију и осталима. Управо ова чињеница да је реч о томе да су злочини почињени у оквиру злочинарског удружења може да буде доста индикативна и за тај, да тако кажемо, главни предмет”, сматра Челић.

Истиче да је пресуда Шаљи открила и озбиљност проблема у заштити сведока.

“Оно што је веома важно у овом предмету истаћи, то је да је сама председавајућа судија Већа истакла да је и у овом предмету, као и у претходном, било проблема са заштитом сведока жртава, да се на њих вршио притисак и да је била једна врста обструкције према њима. Очигледно да тај програм заштите сведока и даље, када је реч о овим предметима у којима су Албанце отужени, не функционише, а видећемо како ће то бити у будуће. Бојим се да ту у том погледу неће бити ништа боље”, закључује Челић.

Додаје да није изненађен пресудом, али да је очекивао оштрију казну у односу на дела за која је био оптужен.

Зато сматра и висином изречене затворске казне, као и да не очекује да би она у жалбеном поступку могла да буде драстичније промењена.

Ипак, упозорава да “остаје горак укус” што ни у овој пресуди нису констатоване српске жртве.

“Постоји један горак укус и ове и оне претходне пресуде у претходном предмету, Сабиту Гецију, чини ми се, да је заправо реч о жртвама албанске националности. Нигде нема жртава српске националности. Тако да ће Срби очигледно чекати на правду када је реч о овом Специјализованом већу. Ја се бојим да ту правду пред овим већима неће ни дочекати. Као кад се чека Годо, отприлике ће тако бити када је реч о правди за Србе”, казао је Челић.

 

Додаје да према његовим сазнањима у процесима који се воде пред Специјализованим већима има и неколико породица Срба које су добиле статус сведока жртава.

“Видећемо да ли ће то опстати у овим будућим предметима”, истиче Челић.

Извор: kosovo-online

Оставите одговор