Удружење породица несталих на Косову: Људи умиру без сазнања о судбини нестале деце

Председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Верица Томановић казала је да се на списку тог удружења већ четврт века налазе имена 568 отетих чија судбина није позната. “Тишина, омаловажавање наше трагедије, непребол због насилног растанка са вољенима и даље…

Председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Верица Томановић казала је да се на списку тог удружења већ четврт века налазе имена 568 отетих чија судбина није позната.

“Тишина, омаловажавање наше трагедије, непребол због насилног растанка са вољенима и даље траје”, истакла је Томановић.

Она је казала да многе породице губе наду да ће сазнати истину о својим најмилијима због заташкавања злочина, уништавања доказа, двоструких аршина, непроцесуирања злочинаца и њиховог ослобађања.

Чланица одбора младих Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Мирјана Митровић истакла је да се чланови тог удружења надају доношењу Закона о несталим лицима, чије је доношење најављено још 2019. године са циљем правног регулисања потраге за несталим лицима.

Руководилац Групе за нестала лица на простору Косова и Метохије Комесаријата за избеглице и миграције Весна Бошковић рекла је да Комесаријат има тренутно преко 20 информација које је поделио са приштинском делегацијом, али не може да уради есхумацију, док они не реше да се ексхумација обави.

“Велики је број неидентификованих лица, око 300 се налази у мртвачници, а неколико индентификација које смо имали у овој години је последица проналаска породица које могу дати крв”, рекла је Бошковић.

Она је казала да недостаје политичка воља да би проблем несталих лица био решен.

“Оног тренутка када бое стране буду рекле да мора да се реши проблем несталих лица, почеће се са решавањем”, изјавила је Бошковић.

 

Секретар Црвеног крста Ниш Сања Стојановић подсетила је да је Црвени крст Србије преузео 2009. године од Међународног комитета Црвеног крста све предмете и случајеве несталих, и преузео даљи рад на тим предметима.

“На жалост, ми имамо близу 10.000 особа које се на нашим просторима воде као нестали током ратних дејстава на простору Југославије. Црвени крст Србије има 3.500 отворених захтева за тражење и близу 1.200 неразјашњених случајева”, изјавила је Стојановић.

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији данас је у Нишу организовало радионицу чији је циљ био да подршку породицама пруже стручњаци укључени у процес тражења несталих лица.

Оставите одговор