Analitičari: Ogromne posledice po Kosovo ako se ne formira Specijalni sud

Analitičari: Ogromne posledice po Kosovo ako se ne formira Specijalni sud

Политички аналитичари на Косову оценили су да ће Приштина претрпети огромне последице уколико не буду усвојени амандмани на Устав и Закон о Специјалном суду за ратне злочине.

Prema njegovim rečima, pitanje formiranja Specijalnog suda bi u tom slučaju završilo u UN, gde kako je rekao, ima država koje se suprostavljaju kosovskoj nezavisnosti, “čime bi se povratio uticaj UN na Kosovu”.

Ukoliko bi se ponovo aktivirala Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, posledice bi bile velike, ocenio je Muškoljaj.

Analitičar ;Artan Muhadžiri ocenio je da Specijalni sud nema alternativu kao i da je Kosovo pokazalo da ima slab pravosudni sistem, što je prema njegovim rečima, i uticalo da međunarodna zajednica uslovi vlasti u Prištini Specijalnim sudom o ratnim zločinima.

Neosnivanje ovog suda bi značilo priznanje krivice za sve one teške optužbe protiv bivših pripadnika OVK-a i neki drugih visokih ličnosti koje su učestvovale u ratu. Neosnivanje suda bi pogoršalo odnose i sa glavnim partnerima, što bi prouzrokovalo velike probleme na putu evrointegracija Kosova, rekao je Muhadžiri.

Pored toga što se osnivanju Specijalnog suda protivi kosovska opozicija, ali i pojedini poslanici koji su u vlasti, najjači otpor njegovom formiranju pružaju predstavnici organizacija proizašlih iz borbe Oslobodilačke vojske Kosova.

Jedan od njih, Džavit Jašari, pozvao je danas poslanike Skupštine Kosova da ne glasaju za formiranje Specijalnog suda.

Snažno ćemo se usprotiviti formiranju Specijalnog suda koji je štetan ne samo za naše vrednosti i našu borbu, već je štetan i za naše institucije, zato što on nadvladava autonomiju, državnost, pravosuđe na Kosovu, kazao je on.

Skupština Kosova trebalo je 29. maja da usvoji Zakon o specijalnom sudu, ali je većinom glasova odluka odložena za neki drugi dan, dok se, kako je tada navedeno iz parlamenta, jedan deo dokumentacije u vezi formiranja suda ne prevede “preciznije” na albanski jezik.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da nema nikakvog razloga da se razmatranje amandmana na Ustav Kosova, koji otvara mogućnost uspostavljanja Specijalnog suda, kao i usvajanje Zakona o specijalnom sudu, odlažu duže od nekoliko dana.

Извор: Blic.rs

Оставите одговор