Дик Марти: Неки сведоци на Косову су већ убијени!

Дик Марти: Неки сведоци на Косову су већ убијени!

Специјални известилац Савета Европе упозорио је да су “неке особе”, које су требале да сведоче пред новим судом за злочине ОВК, већ убијенe

“Заштита сведока је највећи проблем. Имамо информације да су неки већ убијени како би се заташкали трагови злочина”, рекао је Дик Марти, преноси приштински дневник Бота сот.

Тело Бедрија Цурија пронађено је код Глоговца. Неименовани извори у Приштини тврде да је Цури, некадашњи припадник Ослободилачке војске Косова, био сведок тужилаштва за процесе који ће бити вођени пред судом за ратне злочине ОВК у Хагу.

Цури је, током сукоба на Косову, био припадник 114. бригаде ОВК назване “Фехми Ландровци”, а директни надређени био му је Ајваз Бериша, познат и под ратним надимком “командант Тигар”. Бериша је после рата био саветник у министарству трговине Косова, професор на факултету за физичку културу, а сада је конзул у Франкфурту.

Цури је убијен хицем у главу, недалеко од школе у селу Горња Коротица.

Дик Марти је, истовремено, упозорио на “неспособност” Еулекса и УНМИК-а да заштите сведоке на Косову и спрече цурење информација.

Проблем заштите сведока пратио је једина два суђења командантима ОВК пред Хашким трибуналом, па су Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај ослобођени због недостатка доказа. У случају против Харадинаја, наводно, убијено је најмање пет сведока.

О проблему заштите сведока Савету безбедности УН у неколико наврата жалили су се главни тужиоци Трибунала, Карла дел Понте и Серж Брамерц.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је на основу извештаја Дика Мартија о везама кључних команданата албанских герилаца са злочинима и организованим криминалом. Очекује се да оптужнице буду подигнуте до краја године.

Извор: https://www.novosti.rs/

Оставите одговор