You are currently viewing Дрецун: Контактирајте нас ако знате нешто о злочинима на Косову

Дрецун: Контактирајте нас ако знате нешто о злочинима на Косову

Прва седница радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина на Косову и Метохији одржана је у Скупштини Србије, а председавајући те групе Милован Дрецун апеловао је на све који имају информације о почињеним злочинима да им се обрате.

Желим да позовем све који имају сазнања о злочинима почињеним 1998, 1999. и 2000. године на Косову и Метохији да се јаве овој радној групи и што се тиче њиховог идентитета биће максимално заштићени. Потребна нам је сарадња људи који су били директни сведоци злочина, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Рекао је да је на првој седници договорена методологија рада и одређени задаци који се морају испунити у наредном периоду.

Према његовим речима, радна група ће такође позвати представнике УНМИК-а, ОЕБС-а, Еулекса, Безбедносно-информативне агенције (БИА) и Војно-безбедносне агенције (ВОА) да дођу на њихове седнице и пруже им своје податке.

Дрецун је прецизирао да ће све податке до којих је дошла радна група доставити специјалном тужилаштву за ратне злочине у Београду, које ће их потом проследити специјалном истражном тиму који спроводи истрагу на основу извештаја Дика Мартија и Специјалном суду за ратне злочине на Косову и Метохији.

Ово је последња, озбиљна прилика за откривање злочина почињених на Косову и Метохији над српским народом, Ромима и другим заједницама које још увек нису откривене и процесуиране, а ми као радна група желимо да допринесемо прикупљању чињеница које могу тужилаштво поступа, рекао је Дрецун.

Скупштински одбор за Косово и Метохију основао је 19. октобра радну групу за прикупљање чињеница и доказа ради расветљавања злочина над припадницима српског народа и других националних заједница на Косову и Метохији.

Првој седници присуствовали су Драгољуб Станковић из Тужилаштва за ратне злочине у Београду, представник Министарства унутрашњих послова Дејан Маринковић и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Следеће заседање требало би да буде одржано у Служби за откривање радног криминала (СУРС).

ИЗВОР: N1

Оставите одговор