You are currently viewing ,,ДВАДЕСЕТ ТРЕЋА ГОДИНА ТУГЕ, ПАТЊЕ,НЕИЗВЕСНОСТИ И БОЛА“

,,ДВАДЕСЕТ ТРЕЋА ГОДИНА ТУГЕ, ПАТЊЕ,НЕИЗВЕСНОСТИ И БОЛА“

 

Датум. 23.04.2021. године Б е о г р а д                                                                                                                   

 

Дана 23. априла обележавамо 23 година од киднаповања Милице Радуновић из села Дашиновца код Дечана, прве евидентиране жртве отмица на Косову и Метохији пријављене у нашем Удружењу, Милоша Радуновића, Вукосаве Марковић и Даринке Ковач сестре из Горњег Ратиша, Милована Влаховића, и Слободана Радошевића.

Хронологију почињених злочина карактеришу злочини против човечности и кршење међународног хуманитарног права над невиним цивилима.

23 године безуспешно тражимо одговоре на наша питања од домаћих и међународних институција. Одговора и даље нема.

Наилазимо на многобројне препреке које успоравају процес надлежним тимовима  на терену. Пуних 13 година је прошло од објављивања књиге бивше тужитељке Хашког Трибунала госпође Карле дел Понте ,,Лов, ја и ратни злочинци“ која је додатно нанела бол члановима породица. У међувремену, многи су родитељи преминули неостваривши жељу да пронађу своју децу.

Годинама се истина прикривала о постојању приватних затвора и логора на Косову и Метохији и Албанији где су одвођени и мучени Срби и остали.

Започео је рад Специјализованих већа Специјалног  суда  за ратне злочине тзв. ОВК који треба да утврде наводе усвојеног извештаја Специјалног известиоца Савета Европе господина Дика Мартија 2010. године о трговини људским органима.

Током 21 године од оснивања Удружења, успоставили смо коректну сарадњу са представницима домаћих и међународних институција које се баве проблемом несталих лица на Косову и Метохији. У великом броју случајева познати су извршиоци кривичних дела и валидни сведоци, али процеси се најчешће завршавају ослобађањем злочинаца. Нико није осуђен за злочине над Србима.

Подаци и начин отмица блиских сродника, о заједничким покушајима за сазнавање истина о њиховим судбинама и остваривању права на правду и меморијализацију објављени су на веб сајту Удружења:www.otetaistina.org.rs.

 

Председник Удружења

Верица Томановић

 

 

 

                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                 

 

Оставите одговор