,,DVADESET TREĆA GODINA TUGE, PATNJE,NEIZVESNOSTI I BOLA“

,,DVADESET TREĆA GODINA TUGE, PATNJE,NEIZVESNOSTI I BOLA“

 

Datum. 23.04.2021. godine B e o g r a d                                                                                                                   

 

Dana 23. aprila obeležavamo 23 godina od kidnapovanja Milice Radunović iz sela Dašinovca kod Dečana, prve evidentirane žrtve otmica na Kosovu i Metohiji prijavljene u našem Udruženju, Miloša Radunovića, Vukosave Marković i Darinke Kovač sestre iz Gornjeg Ratiša, Milovana Vlahovića, i Slobodana Radoševića.

Hronologiju počinjenih zločina karakterišu zločini protiv čovečnosti i kršenje međunarodnog humanitarnog prava nad nevinim civilima.

23 godine bezuspešno tražimo odgovore na naša pitanja od domaćih i međunarodnih institucija. Odgovora i dalje nema.

Nailazimo na mnogobrojne prepreke koje usporavaju proces nadležnim timovima  na terenu. Punih 13 godina je prošlo od objavljivanja knjige bivše tužiteljke Haškog Tribunala gospođe Karle del Ponte ,,Lov, ja i ratni zločinci“ koja je dodatno nanela bol članovima porodica. U međuvremenu, mnogi su roditelji preminuli neostvarivši želju da pronađu svoju decu.

Godinama se istina prikrivala o postojanju privatnih zatvora i logora na Kosovu i Metohiji i Albaniji gde su odvođeni i mučeni Srbi i ostali.

Započeo je rad Specijalizovanih veća Specijalnog  suda  za ratne zločine tzv. OVK koji treba da utvrde navode usvojenog izveštaja Specijalnog izvestioca Saveta Evrope gospodina Dika Martija 2010. godine o trgovini ljudskim organima.

Tokom 21 godine od osnivanja Udruženja, uspostavili smo korektnu saradnju sa predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija koje se bave problemom nestalih lica na Kosovu i Metohiji. U velikom broju slučajeva poznati su izvršioci krivičnih dela i validni svedoci, ali procesi se najčešće završavaju oslobađanjem zločinaca. Niko nije osuđen za zločine nad Srbima.

Podaci i način otmica bliskih srodnika, o zajedničkim pokušajima za saznavanje istina o njihovim sudbinama i ostvarivanju prava na pravdu i memorijalizaciju objavljeni su na veb sajtu Udruženja:www.otetaistina.org.rs.

 

Predsednik Udruženja

Verica Tomanović

 

 

 

                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                 

 

Ostavite odgovor