You are currently viewing Енгел: Специјални суд ће бити свакако формиран, на Косову или у УН

Енгел: Специјални суд ће бити свакако формиран, на Косову или у УН

Амерички конгресмен Елиот Енгел рекао је данас на свечаној седници Скупштине Косова да ће сигурно бити формиран специјални суд за злочине ОВК на Косову, али је питање да ли ће га формирати Скупштина Косова или Савет безбедности Уједињених нација.

Engel je rekao da je Kosovo učinilo mnogo toga što druge zermlje nisu u stanju da urade, ali da ostaje još mnogo toga što treba uradi na polju borbe protiv korupcije i za ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, Kosovo će postati članica EU i NATO jer nema ni jednog razloga da to ne postane.

Svakom ko dođe u moju kancelariju kažem zašto treba priznati Kosovo u kažem im da Kosovo treba da bude članica UN – kazao je Engel

Engel je govorio na svečanoj sednici Skupštine Kosova koja je posvećena 25. ; godišnjici usvajanja ustavne deklaracije u tadašnjoj Skupštini Kosova. Oo značaju tog datuma za dalji razvoj i nezavisnost Kosova govorio je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Povodom 25 godina od usvajanja ustavne deklaracije održana je svečana sednica i u Akademiji nauka i umetnosti Kosova na kojoj je pored predsednika Akademije Hivzi Isljamija govorio i Ilijaz Ramajlji koji je te 1990. godine bio potpredsednik Skupštine Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova su pre 25 godina usvojili Ustavnu deklaraciju kojom su Kosovo proglasili republikom u okviru tadašnje SFRJ.

Posle toga poslanici Skupštine Kosova su 7. septembra u Kačaniku usvojili Ustav Kosova nakon čega je e usledio referendum o nezavisnosti “Republike Kosovo” u septembru 1991 godine. U maju sledeće 1992. održani su parlamentarni izbori za paralelne strukture vlasti na Kosovu.

Извор: Blic.rs

Оставите одговор