You are currently viewing ,,Ексхумације и идентификације несталих лица“

,,Ексхумације и идентификације несталих лица“

Излагање Председника Удружења госпође Верице Томановић

 

Поштовани гости, драге породице, уважени медији

Данас, више од две деценије трагања за нашим отетим и несталим члановима породица очекујемо убрзани рад на њиховом проналажењу.

Незамислива је патња породица наших народанаовим просторима као последица дугих сукоба и неправди. Од 1998.-1999. године до данас идемо дугим трновитим путем до истине и правде.

Хиљаде породица и даље чека одговор о судбини својих најмилијих сродника.Подржавамо ископавања на локацији Кижевак и очекујемо убрзане радове на регистованим локацијама гробница на терену Косова и Метохије.

 

На данашњем Округлом столу преносим огромно незадовољство породица због дводеценијског заташкавања информација о злочинима на Космету, скривеним местима страдања и укопа.

Успорене су ексхумације, идентификације, број тражених жртава се смањује из године у годину.

Проблематика несталих лица је регулисана Женевском конвенцијом о људским правима, II допунским протоколом, Резолуцијом о присилном затварању, Хашком декларацијом, Хелсиншким актима.

Сва ова документа нису испоштована на Космету, најпре од оних држава које су их потписале.

Зашто је то тако? Одговорити на то питање значило би сублимирати трагедију која се догодила нашем народу крајем 20 века. Породице су то осетиле на најболнији начин.

Иако су потписана три протокола о сарадњи између УНМИКА и надлежних органа Републике Србије у циљу убрзања проналажења свих несталих лица резултати су и даље поражавајући.

Породице несталих су јединствене у ставу да је питање несталих лица изнад свих политика и уверења, да је то најтеже хуманитарно правно питање на нашим просторима и да је пут до истине могућ једино заједничком борбом без било какве дискриминације и политизације.

Упућујемо још једном захтев свим мисијама КФОР-а, које су биле на Космету од јуна 1999. до краја 2000. Године,  да омогуће домаћим и међународним институцијама надлежним за трагање за несталим лицима приступ документацији из својих архива.

Решавање питање несталих лица је од изузетне важности за даље побољшање стања људских права, изградње добросуседских односа, узајамног поверења и перспективе будућих генерација.

 

Надамо се да ће овај састанак дати одговоре на нека питања породица које стрпљиво очекују истину о судбини својих најмилијих.

 

 

 

Председник Удружења

Верица Томановић

Оставите одговор