Međunarodni dan nestalih: nakon 30 godina, još uvek 9,969 nestalih lica u regionu

Međunarodni dan nestalih: nakon 30 godina, još uvek 9,969 nestalih lica u regionu

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) u saradnji sa Koordinacijom srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, Crvenim krstom Srbije i Komisijom za nestala lica R. Srbije obeležio je Međunarodni dan nestalih.
Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) od 1991, kad su izbili prvi sukobi u bivšoj Jugosalviji, još uvek se traga za 9,969 ljudi.
„Nestanak oko 35.000 ljudi u ratovima devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije je njihovim porodicama i bližnjima zadao težak bol i patnju, a nama kao društvu obavezu da pomognemo porodicama u rešavanju njihovih problema. Neke porodice traže svoje najmilije čak trideset godina, a sudeći po dosadašnjoj dinamici, njihova potraga može se nastaviti decenijama“ izjavila je šefica regionalne delegacije MKCK u Beogradu gđa Jelena Stijačić.
„U toku 2019. godine pronađeno je i identifikovano 218 ljudi, 2020. svega 46, a od početka ove godine do danas, 43 lica. Svesni smo da je rešavanje sudbine nestalih složen i dugotrajan proces, ali smo, takođe, uvereni da se uz bolju regionalnu saradnju i razmenu informacija taj proces može i mora unaprediti. Rešavanje pitanja nestalih mora da se ubrza i tretira isključivo kao humanitarno pitanje, lišeno politizacije,“ dodala je gđa Stijačić.
Zbog svog jedinstvenog statusa i humanitarnog mandata, MKCK je direktno uključen u proces traženja i omogućen mu je pristup arhivama međunarodnih organizacija i zemalja čije su vojne jedinice bile prisutne na terenu tokom sukoba u regionu. Organizacija je angažovala istraživače i analitičare da pažljivo pretraže arhive radi informacija o nestalim licima ili lokacijama posmrtnih ostataka onih koji su stradali.

MKCK je obezbedio punu podršku za ovaj angažman od strane međunarodnih institucija, kao i svih predstavnika najviših vlasti u regionu. MKCK apeluje na nacionalne vlasti u regionu da MKCK-u omoguće pristup informacijama iz svojih arhiva, i vojnih i civilnih, koje se odnose na nestala lica, kako bismo ovaj proces konačno ubrzali
MKCK u regionu ostaje posvećen procesu rasvetljavanja sudbine nestalih lica kroz pretraživanje nacionalnih i međunarodnih arhiva, svojoj ulozi neutralnog posrednika, uz pružanje pravne i forenzičke ekspertize kao i podrške porodicama i njihovim udruženjima.

Izvor: https://www.icrc.org/

Ostavite odgovor