You are currently viewing (Не)заштићени сведоци специјалног суда на Косову

(Не)заштићени сведоци специјалног суда на Косову

Специјални суд за ратне злочине требало би да почне са радом од Нове године, а очекује се да ће најтежи део посла бити заштита сведока, али и окривљених. Тужилаштво у Београду је тако тврдило да је 40 сведока у хашким процесима против Рамуша Харадинаја и Фатмира Лимаја било убијено или застрашено.

Главни тужилац специјалног суда за ратне злочине припадника тзв. ОВК биће Американац Дејвид Швендиман, који већ годину дана руководи Специјалном јединицом за истрагу Европске уније по оптужбама Дика Мартија, преноси приштинска агенција Косовапрес. Он је био и међународни тужилац у специјалном одељењу за ратне злочине у оквиру генералног тужилаштва у Босни и Херцеговини.

Да ли ће то што добро познаје случајеве ратних злочина на том подручју, будућем тужиоцу бити довољно и да процесуира починиоце, биће јасније од Нове године. Тада би, према очекивањима, са радом требало да почне специјални суд за ратне злочине на Косову.

Тужилаштво у Београду оснивање суда доживљава као признање и за свој рад. Како истичу, сву документацију о убиствима неколико стотина људи проследили су известиоцу Дику Мартију.

Ја сад тачно не знам како ће то даље ићи, ми смо спремни да помогнемо том суду као што смо и до сада помагали, а подсећам да је комплетно саслушавање свих тих сведока које је учинио Вилијамсон урађено уз нашу логистику, указује тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Упућени процењују да је око 100 предмета већ спремно за суђења. Сагласни су, међутим, и да ће заштита сведока бити подвиг, имајући у виду пређашње искуство у Хагу.

Тако је тужилаштво у Београду раније тврдило да је 40 сведока у хашким процесима против ослобођених Рамуша Харадинаја и Фатмира Лимаја убијено или застрашено, а да су та убиства почела још 1999. године. Трибунал је то оштро демантовао.

Душан Јањић из Форума за етничке односе каже да је најтежи део посла безбедност сведока и окривљених.

Јер биће оних који ће бити угрожени због могућности да у својим одбранама не отворе нова питања, или оних који се налазе с друге стране, са српске стране… Због тога одлука да прва суђења делимично или потпуно буду у Хагу, где би била једна од канцеларија и процењује се да ће та канцеларија радити годину до годину и по, рекао је Јањић.

Бледе ли докази, а с њима и правда после 15 година, такође ће бити питање за нови суд. Ако се озбиљно буде бавио злочинима, пред собом ће имати 3.500 убијених Срба и 1.000 Албанаца, наводи некадашњи извештач са Косова.

Већина људи који чине политичку елиту ће се наћи на оптуженичкој клупи тог суда, њихова моћ је снажна, они руководе влашћу и подземљем… Тај суд ће имати једну другу улогу, његова улога ће бити у томе да Запад и међународна зајединица, ма шта ми под тим подразумевали, преко тог суда врши пресију на власт у Приштини и усмерава токове на КиМ, истакао је некадашњи извештач са Косова Миливоје Михајловић.

Они који су ослобођени пред судом у Хагу, пред Специјалним судом могу да одговарају само за друге злочине. Чак и да се појаве нови докази за злочине за које им је суђено, шанса за ревизују постоји, само ако тужилаштво приложи нове доказе у року од годину дана пошто су ослобођени.

ИЗВОР: РТС – Милица Јевтић

Оставите одговор