Odaloviću zabranjen ulaz na KiM, vraćen sa Merdara

Šefu Kancelarije Vlade Srbije za nestala lica Veljku Odaloviću nije omogućeno da uđe na Kosovo. Poseta je najavljena pre dva dana. Očigledno da pitanje nestalih Prištinu ne interesuje, poručuje Odalović.

Kosovska policija nije dozvolila da predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, preko administrativnog prelaza Merdare, uđe na prostor Kosova i Metohije, javila je Radio-televizija Gračanica.

Kako se navodi, Odalović je danas trebalo da prisustvuje sastanku Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih, a posetu je najavio pre dva dana.

Prethodno je predstavnica Udruženja nestalih u Gračanici Silvana Marinković za RTK2 rekla da je Odalović, posle čekanja od pola sata, vraćen sa Merdara.

Odalović je ocenio da je ovo “još samo jedan od krajnje nerazumnih poteza” prištinskih institucija kada su u pitanju nestala lica i da je očigledno da ih to pitanje ne interesuje.

“Pitanje nestalih su politizovali da sada nemamo nikakve kontakte ni informacije. Zaboravljaju da je ova Radna grupa mehanizam koji je do sada rešio preko 1.800 slučajeva nestalih lica. Uvek smo težili ka tome da radimo zajedno sa Prištinom na lokacijama, da prisustvujemo svim sastancima, da u razgovoru sa porodicama budemo neko ko će stati pred njih i reći im šta smo uradili i šta ćemo dalje raditi. Ovako imamo totalni zastoj”, rekao je Odalović.

Kako je naveo, Priština stalno priča o nestalima, a ne preduzima ništa.

“Spremni smo da sve informacije koje imamo podelimo na jedan krajnje odgovoran način. Pitanje nestalih u dijalogu je humana i civilizacijska obaveza. Nažalost, i to je blokirano, a porodice nestalih kosovskih Albanaca isto kao i porodice nestalih Srba zaslužuju odgovore”, poručio je Odalović.

Ocenio je da međunarodni posrednici koji su odgovorni za dijalog i za proces mehanizma kroz Radne grupe “ćute i ne vrše pritiske na prištinsku stranu da se odgovorno odnosi prema svojim obavezama” i istakao da je, za razliku od njih, Beograd svoje obaveze izvršio.

“Svrha mog planiranog odlaska na sastanak je bila da umirimo porodice. Verujem da će se naći neko ko će urazumiti prištinsku stranu i naterati da rade ono što je u interesu porodica, a ne politike. Mi smo ti koji su odgovorni, od nas porodice traže informacije, a mi ne možemo da radimo svoj posao, između ostalog, upravo zbog toga što ja ne mogu da pređem administrativnu liniju, ne mogu da prisustvujem sastanku i da ih obavestim na čemu radimo”, poručio je Odalović.

Apelovao je na porodice da zajedno sa porodicama nestalih kosovskih Albanaca izvrše pritisak na prištinske institucije kako bi se pitanje nestalih vratilo u funkciju.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite odgovor