You are currently viewing Одржана је десета седница Комисије за нестала лица

Одржана је десета седница Комисије за нестала лица

Дана 22. јула 2021. године у „Клубу посланика“ у Београду одржана је десета седница Комисије за нестала лица којом је председавао председник Комисије Вељко Одаловић.

Поред чланова Комисије и представника стручне службе Комисије седници су присуствовали и представници удружења породица несталих лица са простора бивше СФРЈ и АП КиМ, као и међународних организација које су укључене у процес.

 Одржана десета седнице комисије за нестала лица

Овом приликом председник Одаловић је обавестио присутне о именовању нових чланова Комисије, представио Извештај о раду Комисије у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2020. године са планом рада за 2021. годину, као и спроведене активности током 2021. године. У протеклом периоду на територији Р. Србије спроведене су две ексхумације посмртних остатака НН лица и то у Шиду где су пронађени посмртни остаци 3 НН лица која се могу довести у везу са лицима страдалим у колони избеглица из Р. Хрватске током акције хрватске војске и полиције „Олуја“, а на локацији Кижевак код Рашке ексхумирано је најмање 9 посмртних остатака лица са простора АП КиМ. У даљем излагању је навео да је у 2021. години укупно идентификовано 9 лица, одржани бројни састанци на тему решавања проблема несталих лица и формирана Радна група за израду Нацрта закона о несталим лицима, која је до сада одржала 4 састанка. Председавајући је нагласио да у активностима које спроводе удружења породица несталих лица Комисија својим учешћем даје подршку њиховом раду. Тема несталих лица била је и предмет седница скупштинских одбора.

Део састанка био је посвећен унапређењу регионалне сарадње са другим учесницима укључених у процес тражења, ексхумација, идентификација посмртних остатака ради решавања случајева несталих лица са листе тражења Р. Србије.

Члан Комисије и представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић такође је узео учешће у седници и обавестио учеснике о току израде Нацрта закона о несталим лицима. Он је овом приликом изразио уверење да би Закон о несталим лицима требало да буде донесен до краја текуће године. Десета седница Комисије за нестала лица била је отворена и за представнике удружења породица несталих лица који су овом приликом имали могућност да члановима Комисије изнесу своје ставове, предлоге и питања која се тичу унапређења процеса решавања питања несталих лица.

9. јул 2021. године

ЗАКОН О НЕСТАЛИМ ЛИЦИМА ТЕМА ОКРУГЛОГ СТОЛА У БЕОГРАДУ

Округли сто на тему доношења Закона о несталим лицима у организацији Удружења родитеља и породица ухапшених, заробљених и несталих лица СРЈ, одржан је 09. јула 2021. године у Београду.

Скупу су поред чланова удружења организатора присутвовали и чланови породица несталих лица, представници удружења породица несталих лица, чланови Радне групе за израду Нацрта закона о несталим лицима, посланик Народне скупштине Републике Србије и представници међународних организација.

Представљајући рад Радне групе и ток израде Нацрта закона о несталим лицима, чланови Радне групе су истакли да је последњу иницијативу за доношење Закона о несталим лицима је покренула 2019. године Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије на састанку код Председника Републике Србије. Координација је доставила Модел закона о принудно несталим лицима и правима њихових породица који је био полазна основа Радној групи у изради Нацрта закона.

 Закон о несталим лицима тема округлог стола у Београду

Након тога је Министарство за рад, борачка и социјална питања формирало Радну групу за израду Нацрта закона о несталим лицима која је до сада одржала укупно 4 састанка. Истакнуто је да Радна група има озбиљан и темељан приступ изради Нацрта закона о несталим лицима као и да има пуну подршку са највишег државног нивоа за доношење овог закона.

Чланови Радне групе су у својим излагањима истакли да ће се Нацртом закона о несталим лицима уредити заштита и унапредити права несталих лица, смртно страдалих лица за која није познато место укопа и чланова њихових породица, али и дефинише надлежност и поступак тражења, вођење евиденција и остала питања у вези са тражењем, ексхумацијом и идентификацијом несталих и смртно страдалих лица за које није познато место укопа.

Такође, истакли су да је предвиђено да Нацрт закона буде написан до септембра 2021. године, а пре него што буде званично објављен дати представницима удружењима породица несталих лица на сагласност. Након законом прописаних процедура које Нацрт треба да прође према мишљењу присутних чланова Радне групе, Закон о несталим лицима би могао да уђе у скупштинску процедуру до краја године.

Присутни представници удружења породица несталих лица као и чланови породица несталих лица су исказали своје задовољство самим током израде Нацрта закона као и појединим решењима која овај закон предвиђа, те су посебно задовољни делом закон који се односи на права породица несталих и смртно страдалих лица јер је предвиђено да ова права могу остварити и оне породице које су свој случај већ решиле.

На крају породице несталих лица су исказале задовољство саставом Радне групе за израду Нацрта закона о несталим лицима, њиховим приступом и досадашњим радом.

Удружење окупља породице несталих лица из периода 1991- 1992. година – породице војника и резервиста бивше ЈНА и породице српских цивила са подручја Вуковара одведених пре почетка оружаних сукоба у Републици Хрватској од стране тада хрватских паравојних формација.

Извор: http://www.kznl.gov.rs/

Оставите одговор