You are currently viewing Округли сто: ,,Нестали нас гледају“

Округли сто: ,,Нестали нас гледају“

Председник Удружења Верица Томановић је у свом излагању упознала све присутне о уложеним напорима Удружења да се постигну бољи резултати у остваривању права породица на истину и правду.
Указала је на све препраке и опструкције од стране привремених институција у Приштини у раду на терену провера локација масовних и појединачних гробница на Косову и Метохији.
У име породица Удружења затражила је од међународних представника да својим утицајем изврше притисак на приштинску делегацију Радне групе за нестала лица да се под хитно настави рад Радне групе за нестала лица уз обавезно присуство шефа београдске делегације господина Вељка Одаловића. Породице траже једнак третман жртава и њихових породица без дискриминације, поштовање и спровођење свих конвенција и протокола и друга акта у протеклом периоду.
Њено излагање у целости проследићемо уз извештај.

Госпођа Мартина Фава је у име Председавајуће Радне групе за нестала лица у вези са сукобима на Косову упознала присутне са активностима које је МКЦК у протеклој години спровела у жељи да се процес рада Радне групе настави. У циљу пружања подршке Комисијама за нестала лица у Региону МКЦК је ангажовао 4 особе за проверу архива. Овај тим прикупљене информације обједињује са члановима аналитичког тима и помаже процесу лоцирања локација гробница са посмртним остацима на терену. Више пута су поновљени захтеви државама контигената КФОР-а, НАТО-а …. да отворе архиве извештаја на терену у периоду од 10. јуна 1999. године.
У току су преговори са представницима власти Велике Британије да уступе документацију МКЦК за потребе убрзања сазнавања истине о судбинама несталих лица.

Ивана Костић представик МКЦК за сарадњу са Удружењима и породицама несталих лица упознала је присутне са реализованим и текућим активностима у смислу психосоцијалне подршке уз сарадњу Црвеног крста Србије. Реализована је активност те подршке у Крагујевцу и Београду, у току је рад у Новом Саду и планирана је подршка породицама у Нишу.

Господин Вељко Одаловић је захвалио на организацији оваквог састанка и ракао ,,добро је да смо данас присутни сви који треба да отворено разговарамо на ову тему“.
Комисија за нестала лица потврђује да има застој због опструкције администрације у Приштини.
Радна група је наставила рад у два тима: Аналитички тим, који прикупља и обједињује претрагом свих доступних архива и спремају материјал за Радну групу.
Други тим је: Подгрупа за форензику која има задатак да истражи да ли су ексхумирана тела из овог сукоба 90-тих и утврде узрок смрти.
Њихова стручност је јако важна.
Рад тима за ексхумацију приштинске делегације на локацији Кошаре је делимично урађена провера на терену. Потребно је наставити претрагу на тој локацији. Остале локације гробница које су прошле године предате на састанку Радне групе нису проверене.
Још увек није објављен извештај ревизије документације посмртних остатака у Приштини. Форензичари из Београда и ИЦМП-а нису директно укључени у раду ревизије.
ИЦМП води Берлински процес и заједничку базу података у коју ће списак Радне групе за нестала лица бити део списка базе.
На сатанку у Подгорици који је био организован од стране представника Регионалне мреже Удружења примећено је одсуство представника Удружења несталих Срба са Косова и Метохије.
То није добро и убудуће треба водити рачуна да се на таквим састанцима обавезно укључи у рад члан породица Удружења несталих Срба са Косова и Метохије.
Дијалог у Бриселу по питању несталих лица је у застоју.
Тужилаштво има истражни мандат. Комисија нема ту улогу.
Комисија показује пуну одговорност према мандату од стране Републике Србије. Држава Србија је по свим захтевима поступила и урађене су провере на терену.
Нажалост представници друге стране у региони нису одговорили на захтеве Србије.
Јако је важно радити претрагу архива и отварању архива у региону. Архиви ОВК постоје и дошли смо до њих на којима се виде особе које су биле присутне на локацији Кошаре као што је Миљаим Зека. Господин Одаловић је нагласио да тражимо да се поштују потписани протоколи, празуми и механизми.

Проф. др Сузана Матејић је поздравила присутне и указала позитивно мишљење што су на овом скупу присутне младе особе које ће у наредном периоду пратити овај мукотрпан посао.
,,Рад подгрупе за форензику је настављен у континуитету уз подршку МКЦК и ИЦМП-а захваљујући механизму рада Радне групе размењене су многе информације. Сарадња стручњака тече без икаквог проблема и разменом информација помаже у раду Аналитичког тима.
Учињен је велики искорак београдске делегације који је омогућио несметан рад тиму за форензику и аналитичком тиму. Дошли смо до сазнања да једна трећина посмртних остатака у мртвачници у Приштини су српске жртве.
Рад на трену није задовољавајући јер ОКВИР Радне групе није активан“.

Господин Игор Поповић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију је поздравио све присутне и нагласио да у континуитету учествује и подржава рад округлих столова ове вресте где отворено разговарају сви актери укључени у процесу тражења несталих лица.
,,Влада Републике Србије је одговорно приступила процесу тражења несталих лица потписивањем Бриселског и Вашингтонског споразума.
Влада Републике Србије је и у претходном периоду потписивала споразуме и протоколе са мисијом УНМИК-а. Влада Србије питање несталих лица сврстава у приоритетна питања разговора на високом нивоу.Злоупотреба и криминалне радње са документима несталих лица на Косову и Метохије је присутна. Сачињени су лажни уговори о куповини српске имовине са особама након више година од њиховог киднаповања. То смо доказали прикупљеном документацијом. Многи Срби хапсе и задржавају на одржавају затворске казне у Приштини без основане кривице.
Наставља се зстрашивање сведока о злочинима трговине органима над заробљеницима.
Подржаваћемо и убудуће рад Удружења и наставићемо обострану сарадњу. Очекујемо да ће након конституисања Владе Закон о несталим лицима ући на разматрање у Скупштини“.

Метју Холидеј, Директор Програма за Европу ИЦМП-а, изнео је статистичке податке узорака крви и поклапања узорака коштане сржи за ДНК резултате у протеклим годинама.
Утврђено је да нема узорака костију за упоређивање за ДНК анализу. Треба радити на провери нових локација и радити ексхумације на терену. Очекују извештај ревизије посмртних остатака од стране стручњака Института за судску медицину у Приштини. Физички није омогућена присутност стручњака форензичара ИЦМП-а у раду ревизије. ИЦМП подржавће убудуће рад Комисија и Удружења у региону Западног Балкана и очекује побољшање тренутне ситуације у наредном периоду. На терену Републике Албаније немају мандат да раде проверу локација гробница.
ИЦМП ради извештај Хашког Трибунала о сахрани тела након доласка КФОР-а.
За многе одговоре на питања породица предложио је да тражимо сатанак са Андином Хотијем у Приштини.

Господин Љубомир Миладиновић, Генерални секретар Црвеног крста Србије поздравио је све присутне и захвалио се организатору на организовању овог значајног скупа за породице.
Црвени крст Србије пружа и пружаће убудуће пуну подршку породицама несталих да остваре своја права на истину и укључен је у раду Радне групе за доношење Закона о неталим лицима.
У границама своје могућности трудиће се да ублажи патњу и бол породицама које више од две деценије пате за својим сродницима. Врата Црвеног крста Србије за Удружења и породице несталих лица су увек отворена.
Господин Миољуб Виторовић, координатор у служби заштите сведоцима Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије, упознао је присутне да је у пензији али да су га задржали да ради у том одсеку због потребе Суда. Труде се да од заштићених сведока добију информације о локацијама где су сахрањени посмртни остаци жртава. Тешки су разговори са њима. Тужилаштво Републике Србије је независно и ради одговорно свој посао непристрасно и Суд доноси пресуде на основу чињеница и доказа без обзира које су вере и нације починиоци злочина у питању.
Потребно је овде истаћи да државни органи Републике Србије одговорно раде и поштују потписане споразуме.
Неопходно је извршити притисак међународне заједнице на привремене институције у Приштини да се по хитном поступку настави рад Радне групе и поштују сва потписана акта у Бриселу и Вашингтону.
На питање Силване Маринковић, координатора Канцеларије у Грачаници за проверу гробница у Албанији присутни учесници нису имали одговор. Господин Одаловић је предложио да Удружење пошаље захтев за пријем делегације Министру иностраних послова господину Селаковићу да нам пружи одговор за предузете мере од стране државе Србије проверу локација гробница на терену Републике Албаније.
Драгица Мајсторовић, члан Надзорног одбора Удружења мајка киднапованог 17-годишњака Ивана Мајсторовића питала је Председавајућу Радне групе Мартину Фава да ли су добили документацију Британског контигента КФОРа који је био стациониран на подручју приштинског округа.
Можда ће у тим архивима пронаћи информације о судбини њеног сина и осталих жртава у том региону.
Госпођа Мартина је рекла да раде на томе и да постоје позитивне назнаке да ће ускоро бити достављена документа која су потребна за процес тражења несталих лица.
Проф. др. Сузана Матејић је предложила Удружењу да ову врсту састанака одржавамо у наредном периоду са представницима удружења несталих албанаца и да се наш јединствени апел чује и упути највишим инстанцама укљученим у решавању проблема процеса тражења несталих лица.

Негован Маврић, координатор канцеларије Удружења у Великој Хочи предложио је да се у наредном периоду одрже два мултиетничка састанка један у Приштини и други у Београду уз обавезно укључивање младих чланова породица.
Милосав Стојковић је у својој дискусији исказао своје разочарење и незадовољство у постигнутим резултатима. Жао му је што више од годину дана нема наставка рада Радне групе. Замолио је присутне представнике МКЦК и ИЦМП да додатно раде на одблокирању рада механизма Радне групе. Младим генерацијама треба пружити могућност нормалног укључења у рад праћења процеса тражења несталих лица и остваривању других права која им законски припадају.
Олгица Божанић, секретар Удружења је свој допринос у раду Округлог стола пружила у вођењу записника и усаглашавању закључака.
Славиша Вуксановић, модератор састанка Округлог стола са пуним поштовањем уважио је све присутне учеснике округлог стола и захвалио се на пруженом доприносу.
Верица Томановић, Председник Удружења је на крају скупа захвалила свима на конструктивном и отвореном разговору и датим предлозима за наставак рада у спровођењу заједничких активности оваквих и сличних састанака.
Пожелела је мир у свету међу народима и да се наша патња и бол у будућности никоме не догоде.

На крају свих излагања коментара дискусија питања и одговора усвојени су следећи:

ЗАКЉУЧЦИ:

1. Упутити апел свим актерима у процесу тражења несталих лица да се у што хитнијем року изврши провера свих локација гробница које су обе делегације предале на последњем састанку Радне групе у Београду. 

2. У допису делегацијама политичког дијалога Београда и Приштине у Бриселу захтевати хитно решавање проблема процеса тражења киднапованих и несталих лица.

 3. Да се процес тражења несталих лица хитно настави уз поштовање потписаних Спразума и Протокола и да се питање несталих лица третира искључиво као хуманитарно и правно питање, без икаквог условљавања.

 4. Одржати мултиетнички састанак породица несталих лица посвећен теми: ,,Постигнути резултати ревизије документације случајева неидентификованих посмртних остатака у мртвачници у Приштини“. 

5. Организовати Конференцију на тему: ,,Ексхумације и идентификације несталих лица на Косову и Метохији“, на којој би били присутни прдеставници свих домаћих и међународних институција које се баве процсом тражења свих несталих лица на Косову и Метохији уз присуство већег броја представника српских и албанских удружења регистрованих у Србији и на Косову и Метохији уз финансијску подршку МКЦК и ИЦМП-а. 

6. Наставити одржавање радионица за младе и укључивати их у праћењу процеса тражења несталих лица са циљем јачања капацитета рада Удружења.


Округлом столу присуствовали су чланови Извршног одбора: Верица Томановић, Олгица Божанић, Горан Кнежевић, Славиша Вуксановић, Слободан Трифуновић, Бранкица Антић, Гордана Ристић, Негован Маврић, Силвана Маринковић, Надзорног одбора, Драгица Мајсторовић, чланови породица Драгиша Костић, Милосава Стојковић, млади чланови породица из Београда Софија Томановић, Стефан Божанић, Врњачке Бање, Јелена Ађанчић, Ниша: Милица Михајловић, Миљана Митровић и Катарина Витошевић, Грачанице Тамара Маринковић, Велике Хоче Александар Шавелић и из Штрпца Далибор Ђорђевић.

Излагање председника Удруења породица киднапованих и несталих лица , Верице Томановић

Оставите одговор