Petnaest dugih godina

Petnaest dugih godina

Paralelno sa godišnjicom kosovskog pogroma, Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji obeležilo je i 15. godinu svog postojanja. Na konferenciji za medije održanoj u beogradskom Medija centru podsetili su na tragične sudbine civila i vojnika, otetih i ubijenih u periodu od 1998. do 2000. godine.

Neizvesna je sudbina 525 Srba i ostalih nealbanaca, a do danas je sahranjena 361 osoba za čije ubistvo niko nije odgovarao, čulo se na konferenciji Udruženja. Na teritoriji pod međunarodnom zaštitom prekršene su sve konvencije o ljudskim pravima koje su kulminirale nezapamćenim zločinom – trgovinom ljudskim organima.

Neko ko je u glavi imao projekat i sprovodio ga, on ga je sve do sitnih detalja razradio i tako se i ponašao. Kad na to dodate da su oni koji danas predstavljaju moć ovog sveta bili odgovorni za to što se dogodilo, oni nam sigurno neće dozvoliti da se dokaže da je na teritoriji za koju su bili odgovorni počinjen zločin, kaže Mioljub Vitorović, zamenik tužioca za ratne zločine.

Savetodavna komisija za ljudska prava Ujedinjenih nacija konstatovala je katastrofalne propuste KFOR-a, policije i sudova misije UN-a tokom vođenja 172 istražna postupka u slučajevima nestalih Srba na Kosovu i Metohiji.

Naš zadatak, i uloga udruženja je da bacimo malo svetla, da se te odluke ne odnose u medijskom i institucionalnom mraku, već da se na prvom narednom izveštaju Generalne skupštine UN-a one pojave. One formalno nisu obavezujuće za UNMIK, ali imaju veliku moralnu snagu, pre svega, činjeničnom i pravnom utemeljenošću, kaže Dušan Čelić, zamenik predsednika Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih na području bivše Jugoslavije.

Osim Srbije, sve države nastale raspadom SFRJ donele su zakon o nestalim licima i regulisale prava njihovih porodica. Udruženje planira da samostalno priredi model tog zakona i u tom smislu očekuje podršku resornog Ministarstva, za rad i socijalna pitanja, kao i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: RTS – Mirjana Nikolić

Ostavite odgovor