You are currently viewing Поново срушена спомен плоча код Велике Хоче, подигнута на месту отмице двојице новинара

Поново срушена спомен плоча код Велике Хоче, подигнута на месту отмице двојице новинара

Поново је, осми пут у последњих девет година, срушена спомен плоча на месту отмице новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића, у близини Велике Хоче у Метохији.

На срушеној плочи на српском и албанском пише: “Овде су 21. 8. 1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић – тражимо их”. Плочу је подигло Удружење новинара Србије са својим огранком на Косову и Метохији.

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић и председник УНС-овог огранка на Косову Будимир Ничић са групом новинара обишли су место где је данас срушена плоча отетим новинарима.

Ничић је поручио да ће УНС наставити да обнавља и поставља плочу, али је додао да је рушење плоче косовског друштва, пре свега косовских лидера који до сада, како је навео, нису јавно осудили рушење плоче.

“Ово је пораз и међународне заједнице на Косову која благо реагује на рушење”, рекао је Ничић.

Он је потврдио да ће УНС убрзо поново поставити плочу и позвао полицију и надлежне органе да открију починиоца, као и да га строже казне у односу на прошли пут.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да косовско друштво није у стању да се суочи са злочинима и основним слободама које гласе: “дајте да знамо шта се десило Славују, Перенићу. Дајте да знамо шта се десило са 17 колега Албанаца, Срба, странаца који су овде страдали радећи овај посао”.

Новинарска екипа Радио Приштине, Ђуро Славуј и Ранко Перенић, нестали су 21. августа 1998. године када су кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да уради прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима добијеним од њихових породица, последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

За вишеструко рушење плоче отетим новинарима полиција је само једанпут пронашла починиоца. Шабан Бериша (47) условно је кажњен на три месеца затвора и 200 евра новчане казне за рушење плоче.

Извор: www.euronews.rs

Оставите одговор