Посађено сто стабала у знак сећања на особе нестале током ратних сукоба у бившој Југославији

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић учествовао је данас, на Међународни дан људских права, у садњи сто стабала у знак сећања на особе нестале током сукоба у бившој Југославији током 90-их. Акцију је на левој обали Саве организовао Међународни комитет Црвеног крста.

– Град Београд подржава и подржаваће све активности државних органа који предано и много раде на проналажењу несталих лица и смањењу њиховог броја који је заиста огроман. Надам се да ће у будућности бити много мање посла везаног за ову тему и да се деведесете године прошлог века, као и све што су „донеле”, никада неће поновити – поручио је Младеновић.

Помоћник градоначелника је навео да је данашњи дан за све породице несталих на простору бивше Југославије тежак и болан.

– Породице несталих нису могле да на достојанствен начин испрате своје ближње, а то остаје као једна велика празнина за сваког ко је изгубио неког свог – рекао је Младеновић и додао да се сваке године на данашњи дан апелује на надлежне да раде на проналажењу несталих.

Од 1991. године, када је избио први сукоб у бившој Југославији, од 35.015 прикупљених појединачних захтева за тражење које су отворили чланови породица несталих, породице 25.012 несталих лица добиле су одговоре о својим несталим члановима, али се још увек трага за 10.003 лица. Да би се убрзао процес решавања преосталих случајева несталих, инсистирајући на хуманитарној димензији проблема, МКЦК је пре две године покренуо петогодишњи план који подразумева тражење информација у архивама међународних организација и војних јединица присутних на терену током сукоба у бившој Југославији које би могле довести до откривања гробних места несталих лица. Међутим, у 2018. години пронађено је и идентификовано 111 људи, прошле године 218, а од почетка године до сада само 43 особе, наведено је у саопштењу ове организације.

– Засађивањем садница одајемо почаст несталима из 90-их које служе као подсетник свима нама да треба да учинимо више како бисмо помогли породицама и заједницама које још увек чекају одговоре да би пронашле свој мир, суочиле са прошлошћу и кренуле напред. Свака од ових 100 садница засађених данас је моћан и частан споменик у знак сећања на најмилије које су њихове породице изгубиле и дирљива успомена на њих. Захваљујемо градским властима Београда што су нам се придружиле у обележавању сећања на нестала лица и определиле овај прелеп простор како би ово дрвеће служило као подсетник на живот и имало дубоко значење за оне који су остали из њих – рекла је Јелена Стијачић, шеф Регионалне делегације МКЦК у Београду.

Акцију је подржала Влада Србије, у чије име је у садњи учествовао председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, као и екипе ЈКП „Зеленило – Београд” са директором Слободаном Станојевићем, те председник Координације српских удружења породица несталих Душко Челић, у присуству неколико породица несталих.

Одаловић је рекао да је овим чином на симболичан начин скренута пажња на најтежу последицу сукоба на простору бивше Југославије, која до данас траје.

– Нерасветљена судбина више од 10.000 лица је нешто што наша друштва посебно оптерећује и рађа нова питања. Најмање што можемо да учинимо јесте да не заборавимо ту трагедију народа и да наставимо да тражимо нестале, да проблем у целом региону решавамо на хуман и цивилизацијски начин – навео је Одаловић, а пренео Танјуг.

Тим проблемом, додао је он, морају се бавити сви заједно, породице чија је помоћ потребна, као што је њима потребна помоћ надлежних, јер не могу остати да се боре саме. Одаловић је истакао да породице несталих заслужују да буду пронађени посмртни остаци њихових најмилијих, да их достојно сахране, да имају гроб, где им могу упалити свећу. Он је навео да сви у региону треба да се понашању и поступају на идентичан начин, да нема разлога за одлагање и да породице несталих имају право да знају истину о њиховим најближим, као и ко је починио злочин.

Председник Координације српских удружења породица несталих Душко Челић оценио је да је садња сто стабала за нестале, уствари, сто апела међународној и домаћој јавности. Овим показујемо да су нам сећања и успомене живе, али и борба за истину и правду од које нећемо одустати, рекао је Челић, и додао да ће то удружење настојати да у Србији буде донет закон о несталим лицима.

Извор: http://www.beograd.rs/

Оставите одговор