You are currently viewing Саопштење поводом обележавања 21. годишњице оснивања Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Саопштење поводом обележавања 21. годишњице оснивања Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

14.03.2021.године

 

Саопштење поводом обележавања 21. годишњице оснивања 

Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

 

 

Навршава се 21 година од оснивања нашег Удружења са циљем расветљавања судбина и проналажења отетих и несталих лица на Косову и Метохији у периоду од 1998. године до данас.

Уважавајући све превентивне мере кризног штаба Владе Републике Србије у циљу заустављања ширења пандемије вируса ковид 19, нисмо у могућности да се у већем броју окупимо и јавно презентујемо наш дводеценијски рад и напоре да пронађемо наше отете чланове породица или земне остатке којима треба вратити имена и достојно их сахранити.

До данас је и даље неизвесна судбина око 563 лица а у приштинској мртвачници још увек има око 350 земних остатака жртава које нису идентификоване.

Тешко подносимо терет дводеценијске неизвесности, манипулације, нечињења, заташкавања, уништавања доказа, непроналажења отетих нити њихових остатака. Све нестаје у лавиринтима лажи и обмана.

Сведоци смо великих несрећа које су припадници нашег народа доживели крајем ХХ века. Били смо предмет отмица, прогона, осетили трагедију избеглиштва, били актери колона и драма.

Убиства, протеривање, тортура и нечовештво над српским народом започиње јануара 1998. године, а наставља се током априла, маја, јуна масовним киднаповањем рудара површинског копа Белаћевац и јула месеца житеља села Ретимља и Оптеруше, Велике Хоче и Ораховца, а наставља се агресијом НАТО снага 24 марта1999. године на Републику Србију и АП КиМ. Највећи број отмица, злочина, убиства догодио се након потписане Резолуције Савета Безбедности УН 1244 од јуна 1999. до краја 2000. године, да би се 17. марта 2004. године догодио погром још 4000 лица српске националности.

Прекршени су сви закони цивилизованог друштва, резолуције и конвенције.

Документација о злочинима је и даље у базама земаља мисија које су биле 1999-2000. год. на КиМ. Зашто није доступна органима правосуђа, МКЦК и Комисијама за нестала лица?

Шта је са подацима из усвојеног Извештаја Савета Европе господина Дика Мартија? Хоће ли се УНМИК извинити породицама због пропуста у свом раду?

Какав је Еулексов резултат истраживања злочина над Србима и осталим жртвама на Космету?

Породице и даље чекају резултате истрага. Оне не посустају у својим захтевима да пронађу своју децу, браћу сестре, супружнике, родитеље…

Док се не расветле сви злочини и суд донесе праведне пресуде, остаћемо заробљени у прошлости и времену које прети да генерише нове мржње и нове несреће.

Приказаћемо вам најважније активности у прошлој 2020. години.

Oпширније информације можете погледати на веб сајту Удружења: www.otetaistina.org.rs

С поштовањем,

 

Председник Удружења

Верица Томановић

 

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији
Адреса: Сремска бр. 6/4
11000 Београд
Телефон: +381113285025
ПИБ 102423464
Комерцијална банка АД Београд
динарски рачун 205-216772-60
девизни рачун 0070800038136

Оставите одговор