You are currently viewing Парастос за страдале у Ораховцу

Парастос за страдале у Ораховцу

Датум, 17.07.2017. године Б е о г р а д                                                                                                                               

Поштовани,
Овом приликом вас подсећамо на трагичне догађаје који су настали у периоду од 11. до 22.јула 1998. године на подручју општине Ораховац на Косову и Метохији оружаним нападом припадника ОВК и њихових сународника. У том периоду киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба и Рома претежно цивила а током напада убијено седам лица. Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша, Зочиште и одведено у логоре ОВК 22. јула 1998. акцијом делегације МКЦК у Приштини ослобођена је група од 35 цивила заробљена у Манастиру св. Врачи у Зочишту. У тој групи биле су жене и два болесна мушкарца из села Ретимље и Оптерушa, монаси из манастира и старије особе из Зочишта. Један број заробљених ослобођени су вољом команданата ОВК.
Захваљујући ослобођеним заробљеницима имамо сведоке од којих смо прикупили податке који описују трагичне догађаје.
Ораховачка општина има жртве и за време НАТО агресије страдају Срби бранећи своја насеља и државу.
Након потписивања Резолуције СБУН 1244 од 10. јуна 1999. године доласком КФОР-а и УНМИК-а на Косову и Метохији настављају се киднаповања и убиства невиних цивила српске и ромске националности.
Списак жртава се увећава из дана у дан.
Нажалост, данас нису са нама многи родитељи очевици догађаја који су умрли од бола и туге за својом децом и други блиски сродници.
Борили смо се заједно за ослобађање живих, заробљених и задржаних у логорима ОВК. О детаљима догађаја говорили смо свим надлежним институцијама које су прикупљале податке о киднапованим, несталим и убијеним лицима.
Нада да се пронађу живи нестаје проналаском масовних гробница Малишево и Волујак 2005. године. ДНК анализом идентификовано је тридесет и шест особа који су киднаповани у јулу 1998.године. Један број посмртних остатака киднапованих лица из периода 1999.-2000. прнађен је у појединачним гробницама и сахрањен у местима по жељи породица.
Породице скрхане болом и тугом за губитком својих најближих настављају да живе у расејању очекујући од правосудних органа хапшење починиоца злочина и повратак у своја родна места.
Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и ове године у знак сећања на дан масовног киднаповања 18. јула у 09:00 сати одржаће парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи.
Након парастоса са породицама 25 сахрањених на парцели број 1 на гробљу Орловача положиће цвеће поред спомен плоче ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“ свим жртвама.
Истог дана18. јула 2017.године у 11 сати одржаће се парастос у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи поред споменика свим страдалим Србима на подручју општине Ораховац у периоду од 1998.-1999. и 2000.године.
Након парастоса од 12 сати у сали Дома културе у Великој Хочи одржаће се програм посвећен страдалим на подручју општине Ораховац.
Потврђен је долазак представника Владиних институција Републике Србије који раде на процесу решавања судбина киднапованих несталих и убијених лица и остваривању права преживелих чланова породица.
Очекујемо и ове године присуство медија које ће дати допринос у приказивању истине страдања Српског народа на Косову и Метохији.

Председник Удружења

 Верица Томановић

Секретар Удружења

Олгица Божанић  тел: 064/4680-233

Оставите одговор