Parastos za stradale u Orahovcu

Parastos za stradale u Orahovcu

Datum, 17.07.2017. godine B e o g r a d                                                                                                                               

Poštovani,
Ovom prilikom vas podsećamo na tragične događaje koji su nastali u periodu od 11. do 22.jula 1998. godine na području opštine Orahovac na Kosovu i Metohiji oružanim napadom pripadnika OVK i njihovih sunarodnika. U tom periodu kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK više od 100 Srba i Roma pretežno civila a tokom napada ubijeno sedam lica. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša, Zočište i odvedeno u logore OVK 22. jula 1998. akcijom delegacije MKCK u Prištini oslobođena je grupa od 35 civila zarobljena u Manastiru sv. Vrači u Zočištu. U toj grupi bile su žene i dva bolesna muškarca iz sela Retimlje i Opteruša, monasi iz manastira i starije osobe iz Zočišta. Jedan broj zarobljenih oslobođeni su voljom komandanata OVK.
Zahvaljujući oslobođenim zarobljenicima imamo svedoke od kojih smo prikupili podatke koji opisuju tragične događaje.
Orahovačka opština ima žrtve i za vreme NATO agresije stradaju Srbi braneći svoja naselja i državu.
Nakon potpisivanja Rezolucije SBUN 1244 od 10. juna 1999. godine dolaskom KFOR-a i UNMIK-a na Kosovu i Metohiji nastavljaju se kidnapovanja i ubistva nevinih civila srpske i romske nacionalnosti.
Spisak žrtava se uvećava iz dana u dan.
Nažalost, danas nisu sa nama mnogi roditelji očevici događaja koji su umrli od bola i tuge za svojom decom i drugi bliski srodnici.
Borili smo se zajedno za oslobađanje živih, zarobljenih i zadržanih u logorima OVK. O detaljima događaja govorili smo svim nadležnim institucijama koje su prikupljale podatke o kidnapovanim, nestalim i ubijenim licima.
Nada da se pronađu živi nestaje pronalaskom masovnih grobnica Mališevo i Volujak 2005. godine. DNK analizom identifikovano je trideset i šest osoba koji su kidnapovani u julu 1998.godine. Jedan broj posmrtnih ostataka kidnapovanih lica iz perioda 1999.-2000. prnađen je u pojedinačnim grobnicama i sahranjen u mestima po želji porodica.
Porodice skrhane bolom i tugom za gubitkom svojih najbližih nastavljaju da žive u rasejanju očekujući od pravosudnih organa hapšenje počinioca zločina i povratak u svoja rodna mesta.
Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i ove godine u znak sećanja na dan masovnog kidnapovanja 18. jula u 09:00 sati održaće parastos u crkvi Svetog Prokopija na Orlovači.
Nakon parastosa sa porodicama 25 sahranjenih na parceli broj 1 na groblju Orlovača položiće cveće pored spomen ploče ,,ZA NEZABORAV“ svim žrtvama.
Istog dana18. jula 2017.godine u 11 sati održaće se parastos u porti crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči pored spomenika svim stradalim Srbima na području opštine Orahovac u periodu od 1998.-1999. i 2000.godine.
Nakon parastosa od 12 sati u sali Doma kulture u Velikoj Hoči održaće se program posvećen stradalim na području opštine Orahovac.
Potvrđen je dolazak predstavnika Vladinih institucija Republike Srbije koji rade na procesu rešavanja sudbina kidnapovanih nestalih i ubijenih lica i ostvarivanju prava preživelih članova porodica.
Očekujemo i ove godine prisustvo medija koje će dati doprinos u prikazivanju istine stradanja Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Udruženja

 Verica Tomanović

Sekretar Udruženja

Olgica Božanić  tel: 064/4680-233

Ostavite odgovor