Суд у Врању тражи Зогаја због убиства и тероризма

Бивши припадник ОВК Алберт Спахију, ухапшен у Швајцарској по српској потерници, сумњичи се за ратни злочин против цивилног становништва на територији општине Ораховац 1998. године. У Тужилаштву за ратне злочине кажу да је јула те године у два села убијено 45 мушкараца. Руководилац Тужилаштва Милан Петровић каже да Генца Зогаја, који је такође ухапшен у Швајцарској, тражи суд у Врању због кривичних дела убиства и тероризма.

ОВК је у јулу 98. напала ораховачка села Оптерушу и Ретимље. Тужилаштву за ратне злочине кажу да им је циљ био да протерају српско становништво са тог подручја. Заробили су 120 цивила.

Милан Петровић из Тужилаштва за ратне злочине каже да су одрасле мушкарце њих 45 одвојили од жена и деце.

“Жене и децу су одвели у једно привремено станиште, логор у Сувој Реци, а мушкарце су потом побили. Тужилаштво за ратне злочине води истрагу против 35 лица, још трагамо за 34 осумњичена лица за овај ратни злочин”, каже Петровић.

Тела 40 убијених пронађена су у масовним гробницама у месту Волујак и код Малишева. У Тужилаштву кажу и да ако Швајцарска одлучи да изручи Спахијуа Србији, мора да се поштује одређена процедура.

“Моја процена из искуства досадашњег је да то не може да се догоди пре, него за три месеца. О томе одлучују и правосудни органи Швајцарске, али и политички органи, министар правосуђа”, каже Петровић.

Због злочина у селима Оптеруша и Ретимље, у Србији је суђено бившем припаднику ОВК Синану Морини. После првостепене ослобађајуће пресуде 2007. напустио је Србију. Та пресуда је укинута и наређено је ново суђење које не може да почне јер је Морина недоступан српском правосуђу.

Извор: https://www.rts.rs/

Оставите одговор