You are currently viewing Суд за злочине ОВК, мали Хашки трибунал за Косово

Суд за злочине ОВК, мали Хашки трибунал за Косово

Будућа суђења за злочине ОВК водиће странци, а судиће се за истребљивање, поробљавање, депортацију, затварање, мучење, силовање, сексуално ропство, као и прогон на политичкој, расној, националној или верској основи, наводи се у Предлогу закона у који је РТС имао увид. Максимална казна коју овај суд може да “разреже” је доживотна робија. Из Предлога акта је избачена реч геноцид.

Политичке тензије у Приштини достигле су врхунац када је на дневни ред Скупштине доспео Предлога закона о формирању суда за злочине ОВК. Интернет портал Радио-телевизије Србије имао је увид у тај документ, чијем се усвајању жестоко противе опозиционе странке, ветерани ОВК, али и неколицина посланика Демократске партије Косова Хашима Тачија.

Предлог акта израдила је Европска унија и из њега је, на сугестију Приштине, избачена реч геноцид.

Парламентарна расправа о том суду заказана је за петак, 26. јун. Ветерани ОВК су најавили протесте против тог предлога.

Према Предлогу закона, органи новог суда, односно специјализована већа, секретаријат и тужилаштво, биће независна тела која ће се бавити злочинима против човечности и ратним злочинима.

Злочини против човечности, наводи се у том документу, обухватају “радње предузете као део ширег или систематског напада упереног против цивилног становништва, као што су убиство, истребљење, поробљавање, депортација, затварање, мучење, силовање, сексуално ропство, присилна проституција, присилна трудноћа и сваки други облик сексуалног насиља”.

Ти злочини обухватају и прогон на политичкој, расној, националној или верској основи, као и присилни нестанак лица.

Већа ће као ратне злочине третирати “намерно убијање, мучење или нечовечно поступање, укључујући и биолошке експерименте, обимна разарања и присвајање имовине које се не може оправдати војном потребом, незаконито протеривање, узимање талаца, као и остале облике тих злочина сходно међународном праву.

Судиће се према косовским законима, Кривичном закону СФРЈ, Кривичном закону САП Косово и било којем другом блажем кривичном закону који је био на снази од почетка 1998. и краја 2000. године.

У Тужилаштво, претресна већа, као и већа Апелационог суда, Врховног суда и Уставног суда биће именовани странци.

Најстрожа казна коју специјализована већа могу изрећи је казна доживотног затвора, а опсег казне за кривично дело утврђен је косовским законима у време извршења кривичног дела. Затворска казна се издржава у земљи коју одреди председник специјализованог већа, из низа држава које изразе спремност да прихвате осуђене особе.

Специјализована већа, Секретаријат и Тужилаштво могу да склапају споразуме са државама које се сагласе да обезбеде привилегије, имунитет и објекте неопходне за вршење њихове дужности, обухватајући тиме просторије, имовину и документа.

Документа, списи и архива специјализованих већа, Секретаријата и Тужилаштва не сматрају се јавним документима Косова. Већа и тужилаштва имају буџет независан од косовског буџета.

Службени језици су албански, српски и енглески.

Извор: РТС – Александра Миливојевић

Оставите одговор