You are currently viewing Сведоци за злочине ОВК размештени по свету

Сведоци за злочине ОВК размештени по свету

Сведоци, који ће о злочинима Ослободилачке војске Косова (ОВК) говорити пред специјалним судом чије се формирање очекује ове године, већ се налазе у програму заштите, а велики број њих је размештен по свету, сазнаје Данас. Како нам је речено из дипломатских извора, више од 400 људи је већ дало изјаве о злочинима ОВК, али ће највероватније њих око 30 на крају и сведочити.

Такође, сазнајемо да се софтвер са свим подацима о предметима којима ће се бавити Специјални суд за злочине ОВК, а чије ће седиште бити у Хагу, налази потпуно заштићен у Бриселу.

Овај суд, који би са радом требало да почне до краја године, чиниће међународне судије, просторије ће бити у некадашњим зградама Европола у Хагу, а деловаће под покровитељством Европске уније.

Холандска влада је саопштила да ће се процеси водити за „тешке злочине које су наводно починили припадници ОВК над етничким мањинама и политичким противницима 1999-2000. године“. Осуђене особе неће издржавати казну у Холандији. Како је Данас већ писао, Хашки трибунал и Тужилаштво за ратне злочине Србије сарађиваће са Специјалним судом за злочине ОВК када буде основан.

Ненад Голчевски, портпарол Хашког трибунала, недавно нам је рекао да овај суд подржава рад свих релевантних судских институција које се баве ратним злочинима.

– С обзиром на то да суд за Косово још није формиран, не постоји ни званична сарадња са Трибуналом. Тек када тај суд буде формално основан, моћи ћемо да кажемо више о евентуалној сарадњи и њеним модалитетима – објашњава Голчевски. И из српског Тужилаштва за ратне злочине смо добили сличан одговор – да ће сарађивати са представницима Специјалног суда када буде формиран.

Према писању приштинских медија, остало је да споразум о Специјалном суду буде ратификован у косовском и холандском парламенту. Иначе, посланици косовске опозиције сматрају да је Специјални суд за злочине ОВК непотребан, да је његово формирање неправедно и да представља експеримент са Косовом. С друге стране, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић се нада да ће тај суд показати више одлучности и ефикасности од Хашког трибунала.

Ко ће бити оптужен?

Приштински новинар Милаим Зека раније је изјавио да ће пред Специјалним судом за злочине ОВК бити оптужени косовски министар спољних послова Хашим Тачи, председник косовске скупштине и његов заменик Кадри Весели и Джавит Хаљити, министар безбедносних снага и бивши командант Главног штаба ОВК Агим Чеку, те да ће се пред судом наћи и независни посланик Шаип Муја, посланик Самоопредељења Реџеп Селими и бивши командант Главног штаба ОВК Бислим Зурапи, али и два посланика Алијансе за будућност Косова, чија имена није навео.

Извор: https://www.danas.rs/

Оставите одговор