Швендимен: Процес формирања Специјалног суда иде у добром правцу

Швендимен: Процес формирања Специјалног суда иде у добром правцу

“До сада је пуно тога урађено и наставићемо да радимо како би успоставили потпуно функционисање Специјалног судског већа и Канцеларије специјалног тужиоца”, рекао је за агенцију Бета Швендимен упитан када би суд могао да почне да ради и када се могу очекивати прве оптужнице.

Швендимен је додао и да ће све одлуке које будући специјални тужилац буде морао да донесе бити донете на време.

Холандска влада је почетком године потврдила да ће Специјални суд за ратне злочине на Косову бити успостављен у Хагу. Пред тим судом водиће се процеси за “тешке злочине које су наводно починили припадници Ослободилачке војске Косова над Србима и етничким мањинама и политичким противницима 1999-2000. године”.

Поводом навода приштинских медија да би Специјални суд могао да почне да ради већ за месец дана и да се прве оптужнице, које ће направити потрес на косовској политичкој сцени, могу очекивати у октобру, Швендимен је рекао да не жели да коментарише гласине и спекулације које нису у интересу жртава и њихових породица.

Дејвид Швендимен је на функцији заменио Клинта Вилијамсона коме је мандат истекао у августу 2014. године.

Према речима Вилијамсона, током трогодишње истаге нађено је довољно доказа да се подигну оптужнице против низа бивших команданата ОВК због етничког чисћења и систематског терора над Србима, Ромима и другим мањинама током 1999. и 2000. године.

Међународни истражитељи пронашли су доказе да је мање од 10 људи било жртва трговине органима на Косову, рекао је Вилијамсон по истеку мандата. Он је тада, такође рекао да постоји довољно доказа и да сматра да би оптужнице, и то против њавишег руководства ОВК, биле подигнуте одмах да је Специјални суд формиран.

Суд који ће чинити међународне судије биће успостављен у складу са косовским законом, што значи да то неће бити међународни трибунал, већ косовски национални суд који спроводи правду ван Косова. Та правосудна институција ће, како је саопштено, радити у складу са највишим међународним стандардима процедуралног права, а осуђене особе неће издржавати казну у Холандији.

Извор: https://www.novimagazin.rs/

Оставите одговор