“Трагом истине…где су?”- РТС о филму

Филм “Трагом истине… где су?” је сведочанство трагичних догађаја на Косову и Метохији од 1998. до краја 2000. године. На основу веродостојних казивања чланова породица, аутентичних снимака, снимљен је документарни филм о великој трагедији наших породица, отмица најближих сродника у ланцу унапред смишљених злочина над једним народом.

 

Овај документарни филм приказује истинита сведочења најближих чланова породица о отмицама и уложеним напорима у њиховом трагању за истином и правдом.

Људи су отимани у периоду пре рата у току рата, а у највећем проценту након потписане Резолуције СБУН од 10. јуна 1999. године која је гарантовала безбедност и сигурност свим грађанима на Косову и Метохији.

Наш циљ је да свет чује аутентичну причу о страдању нашег народа, демистификовању злочина и прогона са вековних огњишта.

Филм се супротставља бесмислу заборава. Ране се не могу залечити, остаје грчевит протест и јаук у душама преживелих чланова породица.

Трагичне приче морају бити запамћене јер су упућене непоткупљивој савести, духу и срцу сваког праведног бића.

Породице отетих и несталих тешко подносе дводеценијску неизвесност, манипулацију, нечињење, усађивање кривице.

Да ли су људска права универзалне вредности?
Немили догађаји који су се свакодневно дешавали, то демантују. А нас, жртве свакодневно опомињу!

Ако злочинци не буду приведени правди, наше жртве можемо додати дугом списку вишевековних страдања. Некажњени злочини и злочинци добили су легитимитет и легалитет, а територија Косова и Метохије постаје место највећег стратишта.

Филм “Трагом истине… где су?” је синтеза истинитих и крвавих сведочанстава једног мрачног раздобља нашег времена.

Аутор филма: Јовица Крстић
Новинар истраживач: Јелена Божовић
Монтажер слике и тона: Мирослав Митић
Сарадници на филму: Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Извор: https://www.rts.rs/

 

Оставите одговор