У Београду подигнут споменик страдалим Пећанцима

Удружење „Пећанци за вечност“ подигло је споменик у земунском насељу Плави хоризонти грађанима Пећи страдалим током последњег рата на Косову и Метохији, речено је данас агенцији Бета.

Како је агенцији Бета рекао председник тог удружења Велимир Перовић, споменик је подигнут у порти Храма светог Атанасија великог, у знак захвалности и незаборава погинулим Пећанцима.
Иницијатор и организатор подизања спомен обележја је удружење „Пећанци за вечност 1998-2003“, уз благослов патријарха Српске православне цркве Порфирија.

„Крсно знамење је подигнуто донацијама око 500 Пећанаца, а аутор пројекта је архитекта Горица Бојовић Љубенов. На споменику су уклесана имена 167 људи који су убијени 1998. и 1999. године, као и имена деце из Гораждевца код Пећи која су убијена 2003. године“, рекао је он.

Додао је да се на споменику налазе и имена оних који нису из Пећи, али су погинули на територији пећке општине.

„Споменик је посвећен и војницима пећког гарнизона који су погинули на бранику отаџбине за време бомбардовања, као и припадницима свих вера и нација који су страдали од НАТО и такозване ОВК“, рекао је Перовић.

Навео је да ће парастос страдалима бити одржан у недељу 22. октобра с почетком у 12 часова.

„Удружење Пећанци за вечност позива све Пећанце и остале људе добре воље да у недељу 22. октобра дођу у Храм светог Атанасија Великог у насељу Плави Хоризонти и да се заједно помолимо за душе наших страдалника. Такође, удружење изражава велику захвалност свима који су на било који начин подржали нашу акцију, а посебно старешини Храма светог Атанасија Великог оцу Анђелку Додеру“, нагласио је Перовић.

Додао је да ће сваке године, друге недеље у јуну, бити служен парастос страдалим Пећанцима у Храму светог Атанасија Великог.

Оставите одговор